Stelling: je moet je kleuter computervaardigheden aanleren


De eerste vraag die ik mezelf stelde na het lezen van de stelling: wat zijn computervaardigheden? Kobe en Vicky kunnen swipen, snappen dat ze op een kruisje moeten drukken om een video af te sluiten en op een driehoekje om een video te starten. Kobe weet ook hoe hij een advertentie weg moet klikken, een app moet opstarten. Hoe ze in kunnen loggen in de iPad weten ze allebei. Ze kunnen nog niet lezen dus typen op een toetsenbord is nog niet van toepassen. Ik denk dus dat deze dingen de hoogst haalbare vaardigheden die ik hen kan aanleren. Is het in dit digitale tijdperk niet standaard dat ze schermgebruik snappen en dat ze weten hoe een mobiel of iPad werkt?

Ik heb afgelopen week wel voor het eerst wat écht leerzame iPad apps gedownload die Kobe zowel dingen leert als vermakelijk zijn. Zo heb ik hem geprobeerd te leren programmeren met de app van Meester Sander en zijn we samen met de Stop Motion Studio app stop motion video’s aan het maken door allemaal klein verschillende foto’s achter elkaar te maken.

Kobe gaat niet naar een iPad-school, dus voor ons is het wat minder essentieel of nodig voor hen om computervaardigheden (extra nog dan ze al hebben) aan te leren. Maar of dit echt per sé moet of nodig is? NO, ik denk in dit tijdperk dat je hier niet speciale acties voor hoeft uit te voeren en dat dit redelijk automatisch zal gaan.


Elia krijgt van zijn juf verschillende opdrachtjes of suggesties mee om te doen terwijl de school dicht is. Hij kan/mag bijvoorbeeld ook online oefeningen doen. “Kan Elia eigenlijk achter de laptop, met een muis klikken enzo?” vroeg ik mijn vriend. “Geen idee,” zei hij.

Wij, en dus ook de kinderen, maken thuis weinig gebruik van beeldschermen. Ik bereid soms lessen voor achter mijn laptop, en mijn vriend werkt soms thuis, maar meer dan een uur per dag zitten we er meestal niet achter. De kinderen zitten er eigenlijk nooit achter. Heel soms kijken ze op Youtube een filmpje, maar dat is misschien twee keer per maand een kwartiertje. Tv kijken doen ze wel dagelijks, dan mogen ze allebei een serie op Netflix kiezen (in totaal zo’n 20 minuten). Bij opa en oma thuis hebben ze een tablet waar ze wel eens spelletjes op doen, daarvan weet ik dat ze kunnen swipen en tikken.

Dat is deels automatisch zo gegaan, en deels heb ik daar bewust over nagedacht. Ik vind veel schermgebruik gewoon niet nodig, voor mezelf niet en voor de kinderen al helemaal niet. Zij zullen ermee opgroeien en krijgen er dus de rest van hun leven nog veel mee te maken, waarschijnlijk willen ze dat dan zelf ook. Maar nu willen ze kleien, verven, torens bouwen en met auto’s racen. En dat zie ik ze veel liever doen dan klikken en naar zo’n toch wel verslavend scherm kijken. Die computervaardigheden komen vanzelf wel, dat is mijn mening. Tegen de tijd dat Elia er echt iets mee moet, help ik hem daar natuurlijk bij. Maar in groep 1 en 2 is dat niet aan de orde. Dus NO: je hoeft een kleuter geen computervaardigheden aan te leren. Ik zou zeggen: leer hem liever om geduld te hebben, ‘dankjewel’ te zeggen, te delen met vriendjes en/of zijn broertje en te kauwen met zijn mond dicht.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *