“Mama, verkouden zijn is toch niet zo erg,” Wat vertel je je kind over het Corona-virus?

“Mama, als er zoveel mensen ziek zijn, worden wij dan ook ziek? ”

”Mama, hoesten en een snotneus zijn is toch niet erg? Waarom moeten zoveel mensen dan naar het ziekenhuis?”

Zo al twee vragen die Kobe de afgelopen week stelde. Nadat we via onze social kanalen, via what’s app, via het nieuws worden doodgegooid met informatie over het virus, moeten we sinds twee weken ook met een grote boog om elkaar heen lopen en zoveel mogelijk binnen blijven. Dit valt op. Ook bij Kobe en Vicky. Ik merk dat Kobe steeds minder vragen begint te stellen, maar dit betekent natuurlijk niet dat hij niet nieuwsgierig is of angstig zou kunnen zijn.

Vicky leeft (maar écht) met de dag en wisselt termen als ‘morgen’ nog met ‘nu’, of ‘volgende week’ met ‘vanavond’. Het ontgaat haar dan ook compleet dat ze niet meer naar de crèche gaat, haar lieftallige leidsters al drie weken niet heef gezien en dat ze de hele dag met Kobe is.

Hier een leuke video voor 2-4 jarigen:

En in deze video vertelt een moeder aan groep 3 nog meer over het (kinder)lichaam, celdeling en virussen. Omdat Kobe een overmatige interesse toont in deze onderwerpen ga ik deze met hem ook bekijken. Deze video is gemaakt voor groep 3 en 4.

En hier wat tips over hoe je met je kind over het Corona virus kunt praten:

1 > Bekijk samen Het jeugdjournaal wordt het nieuws over het virus heel luchtig, maar met hele behapbare taal gebracht. Ook draaien ze het hele thuis en op afstand blijven op een positieve manier. Ze delen mooie momenten, zoals ‘Jurre geeft een cello-concert vanaf zijn balkom’. Ook beantwoorden ze vragen van jonge kijkers.

2 > Luister naar je kind en laat hem/haar vragen stellen. Vraag je kind bijvoorbeeld wat hij ervan vindt dat hij niet naar school gaat. Ontwijk het onderwerp niet, maar maak dit ook niet het enige gesprek van de dag.

4 > Laat zien dat voor jezelf zorgen en ervoor zorgen dat niemand ziek wordt, ook leuk kan zijn. Samen thuis zijn, handen vaak wassen,

5 > Voor kinderen is het belangrijk te weten dat mensen elkaar helpen, solidair zijn met elkaar en vrijgevig zijn. Vertel ze bijvoorbeeld dat onder andere dokters en verpleegkundigen alles op alles zetten om de uitbraak te stoppen en ervoor zorgen dat we veilig zijn. Het kan voor kinderen erg geruststellend zijn te weten dat mensen meeleven en actie ondernemen.

6 > Wat ik lees op Unicef is dat het belangrijk is om kinderen niet met een gevoel van angst of met vragen achterblijven. Dat klinkt logisch, maar denk er maar eens aan hoe de term ‘ziek zijn’ in het hoofd van kinderen gaat dwalen, hoe het dan ook een angstig gevoel kan krijgen. “Probeer als je het gesprek afrondt te peilen of ze bang zijn, niet alleen door wat ze zeggen, maar ook door naar hun lichaamstaal en ademhaling te kijken.”

7 > Teken het virus samen na, zoals deze Chinese jongen deed:

(C) Unicef: https://www.unicef.nl/nieuws/2020-03-15-hoe-praat-ik-met-kinderen-over-het-coronavirus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *