Slow living. De voordelen van quarantaine en hoe ik mijn tijd besteed.

Laat ik voorop stellen dat ik, natuurlijk, helemaal niet blij ben met de huidige situatie. Verplicht sociale contacten vermijden, veel thuis zitten met twee jonge kindjes, twijfelen over je gezondheid en die van de mensen om je heen, niet weten hoe lang dit gaat duren etc. – ik hoop elke dag dat het snel voorbij is. Maar het is wat het is, dus we maken er het beste van.

Tips over wat je met je kinderen kunt doen worden volop gedeeld. Ik maak daar dankbaar gebruik van, hoewel ik moet zeggen dat Elia en Noël vooral heel goed zijn in elkaar bezig houden dus daar heb ik geluk mee. Daar komt nog bij dat ze sowieso al veel thuis zijn met mij, ook in een ‘normale’ week, dus dat ik niet per se de neiging voel om iets heel anders dan anders te doen wat hen betreft. En dat ze geen van beiden leerplichtig zijn. Bovendien hebben wij het geluk dat we een vakantiehuisje in het bos in de Veluwe hebben, waar geen kip is en waar ze dus (nu nog) zorgeloos buiten kunnen spelen. Dat scheelt een hoop.

Maar wat doe ik zelf, thuis, met al die vrije tijd die ik ineens in mijn schoot geworpen gekregen heb?

Ik ben vrij goed in mezelf bezig houden. Verveling ken ik eigenlijk niet, zeker niet sinds ik moeder ben (…). Ik ben bovendien een binnenmens dat erg graag alleen is. Natuurlijk mis ik mijn vriendinnen, al spreek ik die geregeld, en ik mis vooral hockeyen en mijn danslessen. Maar drie weken geleden had ik een dubbele longontsteking (achteraf denk ik: misschien was het wel iets anders…) dus mijn sociale en sportieve leven staat al een tijdje on hold. Ik heb geen idee hoe dit over nog drie weken aanvoelt, maar – los van de omstandigheden – bevalt dit nieuwe, tragere levenstempo mij prima.

Sterker nog: het bevalt me beter dan het opgejaagde gevoel dat ik soms krijg in een ‘gewone’ werkweek, waarin er zoveel ‘moet’ en het antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het?’ vaak ‘druk’ is. Ik heb dan ook geen Corona-schema’s met dagindelingen gemaakt waarin per halfuur staat wat we gaan doen. Begrijp me niet verkeerd: voor sommige mensen werkt dat vast goed, en ik kan me voorstellen dat ik het zelf ook zou doen als de kinderen ouder waren. Of als ik zelf moeite zou hebben met mezelf (of de kinderen) bezig houden. Maar zelf vind ik het juist superfijn om maar gewoon te doen waar je op dat moment zin in hebt, om het leven je dag te laten bepalen in plaats van een vooropgesteld plan op te stellen. Tijd, de klok, is ook maar iets dat door de mensheid bedacht is. Je kunt denken: ‘Het is 12 uur, dus tijd om te lunchen’. Ik denk liever: ‘Ik krijg trek, dus tijd om te lunchen’. Dat klinkt wellicht wat zweverig, alsof ik zo’n type ben dat meedoet aan healings op afstand en verwacht dat het virus daardoor verdwijnt, maar zo is het ook weer niet ;-).

In principe moeten wij nu niks. Dat is zeldzaam, en daarom maken we er een klein feestje van. Met enig ritme & regelmaat wel, want daar gedijen de kindjes (en wijzelf) toch goed op.

Wat doe ik dan zoal op een dag?

 • Uitslapen.
  Heerlijk, geen enkele dag een wekker hoeven zetten, lekker blijven liggen tot de eerste zonnestralen ons wekken rond een uur of 9… Haha, geloof je het zelf? I wish… Uitslapen zit er dus helaas niet in. Maar die twee kleine jongens zorgen er dan wel weer voor dat ik de eerste zonnestralen elke dag mee kan pakken. Bovendien ben ik best een ochtendmens, dus ik vind het geen straf om om 8 uur al aangekleed en wel aan tafel te zitten.
 • Lezen.
  Met stip op 1 van activiteiten die ik heel graag doe en waar je best wat tijd (en ook rust in je hoofd) voor nodig hebt. Ik vind weinig zo fijn als helemaal opgaan in een boek. Toen de OBA dicht ging, heb ik gelijk op Marktplaats een aantal boeken gekocht. Samen met de stapel die ik nog had liggen, heb ik nu uren leesvermaak in het verschiet. Wat ik zoal lees: vooral fictie (Engels of Nederlands) en ook opvoedkundige boeken. Recensies volgen!
 • Schrijven.
  Blogs! En mijn manuscript, dat misschien in dit tempo ooit wel écht af gaat raken ;-).
 • Sporten.
  Voor mij op het moment wat lastig omdat ik nog erg kortademig ben, maar er zijn genoeg leuke work-outs online te vinden die je vanaf een matje in je woonkamer kunt doen. Of ga lekker touwtjespringen!
 • Thuiswerken.
  Zelf ben ik nu bezig met onderwijs op afstand geven. Ik heb dat nooit gegeven, dus het is voor mij een beetje het wiel uitvinden, maar ik vind het leuk om lesplannen te maken voor online lessen en om daarover te brainstormen met collega’s.
 • Opruimen & schoonmaken.
  Iedereen, zelfs iemand met smetvrees, heeft wel een rommelig plekje in zijn huis. Die ene la waar je al een tijd niet in gekeken hebt? Die ene doos op zolder waar je alles naartoe verplaatst waarvan je even niet weet wat je ermee moet? Nu is de perfecte tijd om schoon schip te maken. Dat opschonen kan trouwens ook digitaal – orden bijvoorbeeld je bestanden en wis wat je niet meer nodig hebt.
 • Creatief bezig zijn.
  Schrijven, natuurlijk. En daarnaast bijvoorbeeld tekenen, kleuren (voor volwassenen, maar je kan ook leuk meedoen met kleuren op nummer met je kinderen), haken, breien, borduren, handletteren.
 • (Buiten) spelen met de kinderen.
  Spelen met je kinderen. Mits dat kan natuurlijk, op een rustige plek met weinig mensen.
 • Spelletjes.
  Voor de kindjes: hamertje tik, kleurentorentjes, memory, domino, strijkkraaltjes, kleien, educatieve spelletjes met letters, activiteiten aan tafel enz. Voor volwassenen: scrabble, rummikub, yahtzee, boggle..
 • Puzzelen.
  Dit heb ik sinds kort helemaal ontdekt. De puzzels van That’s Life hebben 1000 stukjes en vrolijke kleuren en tekeningen. Ik vind dit echt leuk & ontspannen om te doen!
 • (Online) winkelen.
  Oké, we mogen niet meer voor de lol door het winkelcentrum wandelen en ook de Kalverstraat kun je beter vermijden (gelukkig kwam ik daar toch al niet). Mijn geliefde kringloopwinkels zijn nog wel open, maar ook daar kom ik nu even niet meer. Marktplaats blijft gelukkig bestaan, en daar kun je ook dingen kopen & afhalen zonder ook maar een mens te hoeven te zien.
 • Slow cooking, slow dining, slow living.
  Nieuwe recepten uitproberen, om 4 uur al beginnen met de voorbereidingen voor het avondeten, voor alles meer de tijd nemen. Kort samengevat: slow living.

Corona is absoluut niet leuk maar ik wil toch graag eindigen met een (stukje van een) positieve quote die ik las:

Corona heeft je een cadeau gegeven. Het cadeau is tijd. Om dat ene boek te lezen. Om met je kinderen te spelen. Om te leren van een tutorial op Youtube. Nu heb je de tijd. Slow down.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *