Er was eens… een leuk kinderboek. #1

Aangezien ik heel veel lees (zelf, maar ook voor/met de jongens), leek het mij leuk om een nieuwe rubriek te lanceren waarin ik kinderboeken bespreek, zowel de klassiekers als de relatief onbekende boekjes. Een hele blog over 1 kinderboek leek me dan weer wat te veel, dus ga ik ze vanaf nu bespreken per 4.

Hier thuis lees ik dagelijks voor, vaak meerdere momenten op een dag. We komen wekelijks in de bieb (tip: kinderen kunnen gratis lid worden van de OBA), we ruilen boeken in de ruilboekenkast op het kinderdagverblijf en ook op speelgoedbeurzen en natuurlijk in kringloopwinkels kan ik het vaak niet laten om even tussen de kinderboeken te snuffelen.

Ik vertel per boek kort waar het over gaat, waarom ik het leuk vind en welk cijfer ik het zou geven op schaal van 1 tot 10. Tja, je bent juf of je bent het niet hè… Alle kinderboeken zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 5 jaar.

Stephanie Blake – Gegeven is gegeven

Waar het over gaat:
De twee konijntjes Simon en Ferdinand zijn vrienden. Ze spelen met hun auto’s. Maar dan wil de een de auto van de ander. Er wordt dus geruild, maar dan blijkt een van de twee de ruil toch ongedaan te willen maken (ik ga niet verklappen waarom, maar neem van mij aan dat het echt een goede reden is! ;)). Maar ja, dat kan niet zomaar, want ‘gegeven is gegeven’… of toch niet?
Waarom het leuk is:
Ik houd er zelf wel van als er ook met de typografie gespeeld is, zoals hier. Dan kun je het ook leuk voorlezen met verschillende stemmetjes of stemhoogtes of volumes. Het verhaal zelf kan kinderen leren wat ruilen precies inhoudt, en dat je er dus ook spijt van kan krijgen. Overigens vindt mijn vriend dit boek vreselijk. Maar die heeft er dan ook geen verstand van ;). En afleveringen van deze zelfde Simon staan ook op Netflix, dus dan herkent je kind hem.
Welk cijfer ik het zou geven:
8

Peter Teunissen – Tuur en zijn knutseldoos

Waar het over gaat:
Het jongetje Tuur heeft een knutseldoos. Daar zitten zijn knutselspullen in en daarmee maakt hij van alles. De ene dag is hij een kok, of een vuilnisman, en dan weer een zeerover. Zusje Fien doet ook mee.
Waarom het leuk is:
Omdat het gaat over een broertje en een zusje die samen spelen. En omdat het laat zien hoe weinig spullen je nodig hebt als je je eigen fantasiespelletjes bedenkt.
Welk cijfer ik het zou geven:
6,5 (vooral omdat de kleuren me niet zo aanspreken, die hadden wat mij betreft vrolijker/helderder gekund)

Marjet Huiberts & Barbara de Wolf – Een olifant in de bus

Waar het over gaat:
Een olifant wil in de bus, maar van de buschauffeur mag het niet. Medereiziger Jip protesteert – als de hond mee mag, waarom de olifant dan niet? Er wordt van alles bedacht om hem er in te krijgen, maar hij is toch echt te groot…
Waarom het leuk is:
Het is grappig (op een gegeven moment zegt de olifant dat hij een OV-chipkaart heeft), de tekeningen zijn leuk en het verhaal nodigt uit tot gesprekken over bijvoorbeeld reizen met de bus (wie dat wel en niet mag). Het verhaal motiveert je kind bovendien om zelf actief mee te denken en op zoek te gaan naar oplossingen. En het einde is ook leuk :).
Welk cijfer ik het zou geven:
8,5

Michael Rosen & Kevin Waldron – Vliegensvlugge vlieg

Waar gaat het over:
Vliegensvlugge vlieg ziet steeds een kont van een dier. De olifant, het nijlpaard en de tijger willen hem vangen maar hij is, zoals zijn naam al zegt, veel te snel. De grote dieren stampen, graaien, grommen, grijpen enz., maar ze krijgen hem niet te pakken.
Waarom het leuk is:
Heb je wel eens een peuter ‘vliegensvlugge vlieg’ horen uitspreken, of een poging daartoe doen? Dat alleen al is leuk. Verder kun je het ook uitbeelden (stampen, graaien) en verschillende (dieren)geluiden erbij maken. De middelste pagina kun je bovendien uitklappen, dan zie je hoe alle dieren op en over elkaar heen vallen in een poging om vliegensvlugge vlieg te pakken te krijgen.
Welk cijfer ik het zou geven:
9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *