Tekens die erop wijzen dat je geen kind(eren) meer wilt

“Juf! Wat is uw goede voornemen?”
– “Goede vraag… ik heb er eigenlijk nog niet echt over nagedacht.”
“Geen babies meer!”
– “Ja, dat is een goede! In 2020 wil ik niet zwanger zijn of worden.”
“Dus geen seks! Toch juf?”
– “Dat zei ik niet. Je kunt ook seks hebben zonder zwanger te raken.”
“Hoe dan?”

…zo ging het gesprek met mijn leerlingen afgelopen week. For the record: mijn leerlingen zijn allemaal 16+ en weten dondersgoed hoe je seks kunt hebben zonder zwanger te raken, ze vinden het gewoon leuk om mij te provoceren (wat zelden lukt want ik ben wel wat gewend inmiddels en heb dan ook zonder blikken of blozen hun vragen beantwoord).

Dit gesprek deed mij wel denken aan een artikel dat ik niet zo lang geleden las met als titel ‘tekens die erop wijzen dat je klaar bent voor een tweede kind’. Dat is natuurlijk een beetje onzin – volgens mij ben je nooit klaar voor een tweede (of derde, of vierde enz.) kind, omdat je simpelweg niet weet hoe het leven met dat kind erbij is, pas wanneer het er echt is. Maar je kunt je er wel meer klaar voor voelen. En omstandigheden kunnen natuurlijk wel beter of minder goed zijn (denk aan: voldoende geld, ruimte, tijd…).

Persoonlijk voel ik me totaal niet klaar voor gezinsuitbreiding. Ik ben er eerder klaar mee. Daarom hier, uiteraard met een knipoog, tekens die erop wijzen dat je geen kind(eren) meer wilt:

 • Als een vriendin van je vertelt dat ze zwanger is, ben je hartstikke blij. Voor haar. En voor jezelf – omdat jij het niet bent.
 • Je verkoopt alle babykleding en -spullen en vindt dat niet per se een heel sentimenteel gebeuren.
 • Je bent elke maand weer blij als het ‘die tijd van de maand’ is. Ook al heb je pijn in je buik.
 • Als je ook maar 1 dag over tijd bent, word je haast een beetje misselijk bij het idee dat je wel eens zwanger zou kunnen zijn.
 • Je kunt alle onderbroken nachten beter aan omdat je weet dat ook deze periode echt zal eindigen. En dan voorgoed.
 • In alle kinderkledingwinkels en op kinderkledingbeurzen sla je de babykleertjes over en loop je linea recta door naar de peuter- en kleuterafdeling.
 • Als je denkt aan een newborn, komen er als eerste nadelen bij je op (slaapgebrek, gehuil, zorgen).
 • Als je bedenkt dat je kinderen over een jaartje samen op een kamer kunnen slapen, komen er allemaal ideeën bij je op wat je dan met de kamer kunt doen die ‘over’ is. Het idee is nooit een babykamer.
 • Elke keer als je je toekomst visualiseert, zijn er evenveel kinderen bij als je nu hebt. Niet meer.
 • Je hebt je ermee verzoend dat je nooit een dochter/zoon zult hebben (doorhalen wat niet van toepassing is).
 • Je kijkt reikhalzend uit naar het moment waarop je weer meer tijd hebt om te doen wat je nog wilt doen.
 • Er zijn geen dingen meer die je graag nog een keer wilt meemaken om ze beter te doen, omdat je weet dat a.) ieder kind toch anders is en b.) er geen 1 juiste opvoedbijbel bestaat.
 • Je hebt wel eens gegoogled op ‘sterilisatie vrouw’. En dat bleef toen niet alleen bij het invullen van de zoekterm: je hebt je er ook daadwerkelijk in verdiept.
 • Je voelt je een rijk en gezegend mens met je complete gezin.

Natuurlijk: levens veranderen, gedachten en gevoelens ook. Ik weet niet met 100% zekerheid of ik over 12 maanden nog exact even stellig ben over dit onderwerp, of dat ik dan wellicht toch weer ben gaan nadenken over een derde kind. Maar voor nu houd ik het bij mijn goede voornemen: in 2020 is het enige dat mijn buik zal vullen lekker eten :-).

*Foto door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *