Vijf jaar jarig op pakjesavond. Hoe voelt het nu?

4 december 2014. De klok slaat twaalf uur. Ik heb 4 centimeter ontsluiting en samen met de verloskundige besluiten we om naar het ziekenhuis te gaan. Al een uur daarvoor was het duidelijk dat de datum 4 december hem niet meer zou worden. En dat Kobe hoogstwaarschijnlijk op dezelfde dag als pakjesavond geboren zou worden. Midden in een van mijn weeën kon ik met een grijns tegelijk met een kramp van pijn uitroepen:

“Het wordt een Sinterklaaskindje!”

Midden in mijn weeën had ik nog net niet de slappe lach met de lieve verloskundige die op dat moment in mijn huiskamer stond, klaar om naar Boven ’t IJ te vertrekken. Maar… hoe moest dat toch met zijn verjaardag? Dat was de vraag die ik toen al – zelfs al tijdens mijn zwangerschap – op me afgevuurd kreeg.

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en hebben we dus ook vijf verjaardagen erop zitten. Zonder dat we moeilijk hebben gedaan en zijn verjaardag een paar dagen, weken of half jaar hebben verplaatst (want ja, dat waren de adviezen). 5 december was hij gewoon jarig.

Ik ga elke verjaardag even langs, want hoe was het om jarig te zijn op 5 december?!

Was het inderdaad zo ingewikkeld als iedereen zei?

Kobe net geboren, hier 1 week oud

1 jaar

Kobe zijn eerste verjaardag hebben we een paar dagen na pakjesavond gevierd. Met veel te veel mensen en met een Kobe die nog geen idee had wat Sinterklaas is. In mijn herinnering had Kobe zelfs koorts aan het einde van de dag. Er waren vriendinnen van mij, familie en zelfs wat collega’s. Gewoon teveel. Goede les voor de daaropvolgende jaren..

Maar als ik kijk naar Sinterklaas, heeft dit geen moment invloed gehad op de planning van zijn verjaardag. Behalve dat het een gigantisch drukke periode is dan 😉

Kobe 1 jaar

2 & 3 jaar

Toen Kobe twee werd, maar ook toen hij drie werd, hebben we het een stuk kleiner aangepakt. Ook hebben we op deze momenten zijn verjaardag gevierd op het moment dat dat de bedoeling was: in het weekend voor of na pakjesavond!

Kobe had nog niet veel meegekregen van Sinterklaas. Er werd nog geen sinterklaasjournaal gekeken en de pakjes van zijn verjaardag waren vele malen spannender en kregen meer aandacht dan Piet, de zak, de boot of de baard van Sinterklaas.

4 jaar

Toen Kobe vier werd, werd er volop Sinterklaas gevierd in de klas. Kobe was net twee weken daarvoor al begonnen op school, omdat de decembermaand zo hectisch was en we hem niet middenin deze drukke periode wilden laten beginnen. Zijn verjaardag was op een woensdag, een dag dat de kleintjes (4 jaar) normaal niet naar school gingen. We hebben hem toen bij de crèche net niet zijn verjaardag laten vieren (omdat zijn afscheid dus al twee weken eerder was) en ook op school hebben we dit overgeslagen.

Vindt hij dit erg? Ik heb niet het idee dat hij hier last van heeft gehad. In die drukke periode waarin hij jarig was, Sinterklaas gevierd werd én hij net begonnen was op de basisschool, was zijn verjaardag, trakteren en die aandacht iets te heftig erbovenop geweest.

Heeft Sinterklaas effect gehad op het wel of niet vieren van Kobe zijn verjaardag? Tja, toen hij drie werd dus wel.. Erg? Nee, dat niet!

5 jaar

Hieronder zie je Kobe zijn eerste verjaardag in zijn klas. Opperste concentratie, een tikje gespannen en onwennig zit hij naast de juf, te wachten tot alle kindjes binnen zijn en ze liedjes kunnen gaan zingen. Dit was donderdagochtend 6 december, een dag na Pakjesavond én dus ook een dag na zijn verjaardag.

Kobe 5 jaar

Ik zat tegenover hem. Ik kon hem goed in de gaten houden aan de overkant van de kring en zien welke liedjes ze bij een jarige allemaal zingen. Geweldig! Met tranen in mijn ogen heb ik naar hem zitten kijken, met open mond. Of Sinterklaas de afgelopen week invloed heeft gehad op zijn verjaardag? Ja, wel een beetje. Op 5 december hebben we ’s ochtends kado’s gegeven voor zijn verjaardag en ’s avonds stond Sinterklaas weer voor de deur. Nogal verwarrend…

Hij had ook op 4 december jarig geweest kunnen zijn. Had dit echt veel uitgemaakt? Dat denk ik niet! December is nou eenmaal een drukke maand en ik houd het er maar op dat het simpelweg enorm speciaal is dat hij op dezelfde dag jarig is als pakjesavond! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *