Het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Recycle Sint

Ik ben groot fan van tweedehands speelgoed, dat is geen geheim. Overigens ook van tweedehands kleding (voor mezelf en voor de jongens), van tweedehands meubels, eigenlijk van alles wat nog in goede staat is en een tweede leven kan hebben. Het is goedkoper, duurzamer, en socialer, zoals ik ook al eerder schreef. Natuurlijk let ik er bij het kopen of ruilen dan wel op dat dingen heel en schoon zijn, maar 99% van de keren heeft degene die het inleverde daar zelf ook al voor gezorgd.

Vorig jaar ontdekte ik dat er zoiets bestond als een Recycle Sint ruilmarkt. Dat jaar was ik er voor het eerst, en toen wist ik al: volgend jaar ben ik weer van de partij. Niet alleen omdat ik het leuk vind en ik zo makkelijk geld bespaar, ook omdat ik de jongens graag van jongs af aan wil meegeven dat het bij feesten als Sinterklaas en Kerst niet gaat om zo veel mogelijk en zo duur mogelijke cadeaus, maar om tijd met het gezin, om gezelligheid én om denken aan andere mensen elders op de wereld – of een wijk verderop, kan ook – die het minder goed hebben dan wij. In dat kader wil ik graag alvast wijzen op het initiatief De Lieve Sint, waarbij je een cadeaupakket kunt maken voor een gezin voor wie pakjesavond geen vanzelfsprekendheid is. Dit jaar hoorde ik daar helaas te laat van, maar volgend jaar gaan wij dit zeker ook doen.

Van ruilen komt huilen?

Niet met Recycle Sint! Het concept is eenvoudig en superslim: je levert het speelgoed waar je kinderen niet meer mee spelen in. Je krijgt punten voor elk ingeleverd item, afhankelijk van de (geschatte) aankoopwaarde. Bijvoorbeeld: spullen van 0-5 euro 1 punt, van 5-10 euro 2 punten, etcetera. Het maximale aantal punten voor een item is 4, dat kreeg ik alleen voor de hijskraan hieronder. Het bepalen van de waarde gebeurt in overleg, maar aangezien iedereen er vooral aanwezig is voor de gezelligheid en niet zozeer voor het ‘geld’ (of, in dit geval, voor de punten), ben je het eigenlijk altijd wel met elkaar eens. Dat scheelt ;-).

Recycle Sint in Ermelo

Vorig jaar was ik in Amsterdam, dit jaar ging ik samen met mijn schoonmoeder naar Recycle Sint in Ermelo, omdat zij ook wel eens wilde meemaken hoe zoiets in zijn werk ging. Ik ging dus een nachtje bij mijn schoonouders logeren samen met Elia, en terwijl wij speelgoed gingen ruilen bleef hij thuis bij zijn opa (dat hij er niet bij was, was wel zo handig, anders had hij niet geloofd dat de kadootjes van Sinterklaas kwamen…).

De ruilmarkt was kleiner dan die in Amsterdam, maar alsnog drukker bezocht dan ik had verwacht. Er waren zo’n 30 mensen en vijf grote tafels vol speelgoed. Bij binnenkomst leverden we ons speelgoed in, en daarna konden we onder het genot van een kopje thee en pepernoten wachten tot de deuren geopend werden. Enorm fijn aan de Recycle Sint ruilmarkten die ik tot nu toe heb meegemaakt, vind ik de ontspannen sfeer die er hangt. Je zou denken dat zoveel mensen in zo’n kleine ruimte die allemaal het beste speelgoed uit willen zoeken tot grimmige taferelen zou kunnen leiden, maar niets van dat al. Mensen zijn geduldig, vriendelijk, en goedgehumeurd. Dat alleen al zorgt ervoor dat ik zo’n ruilmarkt duizend keer prettiger ‘winkelen’ vind dan de Kalverstraat in een drukke periode…

Ingeleverd en opgehaald

Laten we kijken naar de opbrengst. Dit leverde ik naast de hijskraan nog meer in:


Dat was, samen met nog wat spulletjes van mijn schoonmoeder, goed voor in totaal 48 punten. Met die punten ‘kocht’ ik dan weer dit:


Toen had ik nog wat punten over, maar vond ik het wel weer mooi geweest. Ik was namelijk vooral op zoek naar wat meer puzzels, ook moeilijkere, ik kan wel stellen dat dat gelukt is ;-). Gratis tip over de insteekpuzzels voor als die net te makkelijk zijn voor je kindje maar andere puzzels nog net te moeilijk: doe de stukjes van meerdere insteekpuzzels bij elkaar en laat je kind uitzoeken welke bij welke hoort.

Verder auto’s, want dat is altijd goed, Duplo en wat boekjes. Met de Duplo en de trein is al gespeeld, de rest zit keurig ingepakt en krijgen ze als schoenkadootje, met Kerst of met een andere gelegenheid.

Recycle Sint vond ik ook dit jaar dus weer een groot succes! Mijn schoonmoeder was ook erg enthousiast. Met een vriendin van me (die nu overigens zwanger is van haar derde zoon, hoe leuk!) gaan we volgend jaar kijken of we misschien zelf een Recycle Sint ruilmarkt kunnen organiseren. Dit jaar zijn er al meer ruilmarkten georganiseerd dan in 2018, en ik draag graag mijn steentje bij aan een nóg grotere populariteit voor dit briljant bedachte evenment in 2020.

Tot volgend jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *