Stelling: een kind van vier hoort niet in een kinderwagen te zitten


Ik bedoel: een normaal, gemiddeld kind. Want natuurlijk zijn er kinderen met een motorische achterstand of die anderszins gehandicapt zijn, en die daarom niet lang kunnen lopen. Daarvoor geldt dit natuurlijk niet. En in andere landen is het wellicht heel normaal om kinderen tot latere leeftijd rond te rijden, dat zou kunnen. Ik heb het over een gemiddeld kind in Nederland.

Een kind van vier kan al best snel en ver lopen. Het kan ook fietsen, al dan niet met zijwieltjes. Een kind van vier vindt het bovendien leuk om aan lichaamsbeweging te doen en zoekt zelf ook naar manieren om zijn energie kwijt te kunnen. Natuurlijk kun je niet verwachten dat een kleuter tien kilometer gaat lopen, maar de dagelijkse uitjes naar de supermarkt of een dagje naar het bos (met eet-, drink- en plaspauzes) kan hij prima lopen. Zeker als je het vaker doet en een kind er dus gewend aan en geoefend in is.

Als ik een vierjarige in een kinderwagen zie dan vind ik dat een beetje raar. Natuurlijk weet ik niet waarom of hoe lang zo’n kind er al in zit, maar mijn eerste gedachte is toch wel ‘hmm, dat kind is eigenlijk te groot voor de kinderwagen’. Volgens mij zijn kinderwagens ook niet gemaakt voor kleuters, maar voor baby’s, dreumessen en peuters. Elia is nu vier, maar zit vanaf zijn derde al zelden meer in de kinderwagen. Soms wil hij er eventjes in als we Noël gaan ophalen, maar niet omdat hij moe is, hij vindt het gewoon grappig.

Elke ouder kent zijn of haar kind het best, en elke ouder moet voor zichzelf uitmaken welke vorm van vervoer wenselijk is. Als ik uitga van wat ik zelf doe (en ook denk), kies ik toch voor YES: een kind van vier hoort niet in de kinderwagen, net zo min als een kind van vier een speen hoort te hebben. Een kind van vier kan namelijk heel goed zonder.


Ik denk dat het gezond is voor kinderen van vier om de behoefte te hebben om actief te zijn, hun energie kwijt te kunnen. Zo heeft Vicky en had Kobe dat al op 2-jarige leeftijd. Echt langer in de kinderwagen dan zo’n twee of drie minuten krijg ik ze niet. Als ik Kobe of Vicky te lang op de bank of thuis binnen laat hangen, gaan ze elkaar plagen, ze moeten af en toe naar buiten en de benen laten bewegen. Als ik ze dan óók nog eens in de kinderwagen zet, raken ze die energie niet kwijt. En daarnaast is het lichamelijk ook gezond om lekker veel beweging te hebben en mogen ze af en toe wat lekkers tussendoor of is chocopasta op hun brood ook niet erg.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat elk kind die behoefte om te lopen, rennen, ravotten moet hebben. Volgens mij is het goed als je als ouder probeert aan te voelen waar je kind behoefte aan heeft. Ik zie niet vaak kinderen van vier in de kinderwagen, omdat de meeste kinderen van vier hier niet meer aan toe zijn. Maar kom op; als Kobe of Vicky hierom zou vragen en anders huilend achter me aan zou hebben lopen, zou ik ook de kinderwagen weer even uit de schuur hebben gepakt.

Dus als antwoord op de stelling: NO, een kind van vier kan en mag best nog steeds in de kinderwagen zitten, als daar behoefte aan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *