“Doe eens rustig.” De leukste kleuterspelletjes en ideeën om aan tafel te doen.

Elia en Noël spelen het liefst van alles met auto’s en ballen. Ze spelen tikkertje, verstoppertje en allerlei zelfbedachte spelletjes waarbij ze als een dolle achter elkaar aan rennen en elkaar bespringen. Hartstikke leuk en fijn dat ze vrienden zijn, maar soms wil ik even iets rustigers doen. Zonder schreeuwen, rennen en vallen. Dan doen we dus een activiteit aan tafel. Ook wanneer Noël zijn middagdutje doet (tijd die ik vaak gebruik om een en ander na te kijken) zit ik graag met Elia aan tafel.

Wat doen wij dan zoal? Hier mijn tips, die ook leuk zijn om kado te geven aan iemand met een kleuter.

Timmeren en puzzelen

Elia houdt niet zo van puzzelen. Hij is er ook niet erg goed in. Misschien (waarschijnlijk) hangen die twee met elkaar samen. Hij heeft het ruimtelijk inzicht van z’n moeder, zullen we maar zeggen ;-). Toch maakt hij soms wat insteekpuzzels van zijn broertje. En, als we het samen doen, wil hij ook wel een moeilijkere proberen. Van 24 stukjes. Of de supercoole brandweerauto. Timmeren doet hij dan wel weer graag, met Hamertje Tik is hij wel een tijdje zoet.

Kleuren, verven en stickers plakken

Grappig genoeg houdt Elia veel meer van kleurplaten dan van ‘vrij tekenen’ op een wit papier. We hebben dus redelijk wat kleurboeken waar hij uit kan kiezen, zelfs een Italiaanse ;). Hij kiest een kleurplaat, ik scheur hem eruit, hij kiest kleurpotloden, stiften of verf (meestal verf) en gaat ervoor. Zijn mooiste kunstwerken hangen we vervolgens samen op in zijn kamer of krijgen (tijdelijk…) een plekje in de woonkamer. Ik vind dit zelf ook erg leuk om te doen en ook leuk om te zien hoe hij vooruitgang boekt met tussen de lijntjes kleuren. Ook heeft hij ergens (ik denk op school) geleerd dat je kleuren kunt mengen, dus sindsdien wil hij alleen maar nieuwe kleuren maken. Behalve kleuren en verven houdt hij ook van stickers plakken. Daar houd ik zelf wat minder van ;).

(Gezelschaps)spelletjes

Mijn favoriete categorie van de dingen om aan tafel te doen: spelletjes! De LOCO Bambino kan Elia in principe in zijn eentje, al vindt hij het leuker als ik me ermee bemoei. De kleurentorentjes en Lotto doen we samen, soms ook met Noël erbij (al begrijpt die natuurlijk totaal niet wat de bedoeling is, maar hij kan wel dezelfde plaatjes op elkaar leggen). Over de kleurentorentjes schreef ik eerder al, dat blijft mijn persoonlijke favoriet. Maar ook Lotto spelen we graag. Tot slot is er dan ook nog het grote hengelspel, waarbij je met behulp van een hengel met magneet visjes (en ook schoenen) moet opvissen. Dat vind ik dan weer niet zo boeiend, maar Elia en Noël des te meer ;). Oh ja en niet op de foto maar wel in huis: Memory!


Spelen (oefenen) met letters en cijfers

Tja… je bent juf of je bent het niet. Het aller-, aller-, allerleukste om samen aan tafel te doen vind ik spelenderwijs oefenen met letters en cijfers. Met behulp van deze letterbak (briljante uitvinding – ik gebruik hem ook voor mijn analfabete cursisten) maak ik Elia vertrouwd met kleine letters. De letters van zijn naam herkent hij al en kan hij zelf leggen, de overige woorden schrijf ik voor hem op en dan zoekt hij de juiste letters erbij. Overigens spelen we soms ook samen Rummikub (gewoon de versie voor volwassenen), dan leggen we bijvoorbeeld de cijfers van klein naar groot of op kleur, of kijken we wie de meeste achten/tienen enz. heeft.


Op de kleurboeken na is al ons ‘speelgoed voor aan tafel’ tweedehands. Ik heb het gekocht in kringloopwinkels of op speelgoedbeurzen. Hoe de doos eruit ziet of in welke staat die is, maakt mij dan ook totaal niet uit. Het enige waar ik op let is dat het a.) schoon en b.) compleet is. Los van deze spelletjes en puzzels hebben we ook nog redelijk wat houten insteekpuzzels voor Noël, die, in tegenstelling tot zijn broer, wél van puzzelen houdt. Het lijkt me superleuk om, als hij ook wat ouder is, lange(re) spelletjes- en knutselmiddagen aan tafel te houden.

Welke spelletjes speel jij graag met je peuter of kleuter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *