Stelling: Als ouder ben je verplicht betrokken te zijn bij het onderwijs van je kind


Elia gaat pas drie weken naar school, maar we hebben er wel al de eerste ouderavond op zitten. Tijdens die avond werd informatie gegeven, en er werd ook meteen een (dringend) verzoek aan ons, ouders, gedaan. Om af en toe te helpen. Bij een boswandeling, met mini loco, of bij de luizencontrole. De bekende intekenlijst werd opgehangen bij de deur. Ik vind het niet meer dan normaal dat je als ouder gehoor aan een dergelijke oproep geeft. Tenzij je écht niet kan, omdat je vijf dagen per week werkt en het onmogelijk is hier een mouw aan te passen.

In alle andere gevallen denk ik: je hebt heus wel eens een paar keer per jaar de tijd om je op de school van je kind van je meest behulpzame kant te laten zien. Juffen en meesters hebben het al druk genoeg (weet ik uit ervaring), dus iedere vorm van hulp is mooi meegenomen. Bovendien sla je zo twee vliegen in één klap: je helpt de school (en daarmee, breder, de maatschappij) én je leert de omgeving beter kennen waarin je kind toch de helft van al zijn weekdagen doorbrengt. Of je het echt kan ‘verplichten’, dat lijkt me niet, maar elke ouder zou in elk geval wel de wens moeten hebben om betrokken te zijn. Een soort innerlijke verplichting dus. YES op de stelling.


Kobe zit nu zo’n negen maanden op school. Voor de klas in de gang hangt een formulier met activiteiten waar je je als ouder voor kan inschrijven. Ook wordt er soms in de kleuterklas app naar helpende ouders gevraagd én is er ook nog een school applicatie waar de juf af en toe mededelingen doet. Daar wordt inmiddels ook af en toe om hulp gevraagd. In totaal ben je drie à vier keer in het jaar actief, mits het gelijk verdeeld is.

Je hebt op onze school aardig wat freelancers en eigen ondernemers die flexibel werken, maar ik en M. werken beide full time. Voor ons doet ons werk minder goed matchen bij de school activiteiten van Kobe en Vicky. Is het dan erg dat je bijvoorbeeld in het geheel iets vaak actief bent als ouder dan ouders met een flexibeler werkschema? Ik denk van niet. Wel denk ik dat je als ouders wel enigszins betrokken moet zijn om te snappen wat er op de school speelt en wat je kind waar en met wie meemaakt. Tenminste, iedere ouder zou dat uit zichzelf graag moeten willen, vind ik.

Ook van andere ouders, maar ook van de klassen, spellen of speurtochten waar ouders voor nodig zijn, hoor je tijdens die betrokkenheid meer dan wat je hoort als je alleen op het schoolplein staat. Dus: YES, ik denk dat betrokkenheid van jou als ouder essentieel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *