De ultieme rekensom; waarom de crèche goedkoper is dan we allemaal denken.

Ik werk als media consultant bij een digital marketing agency (The online company) waar ik met hele leuke collega’s samenwerk. Sommige zijn moeder, sommige niet. Maar meepraten doen ze toch wel! Dagelijks zit ik aan een leuk vrouwenblok en hebben we het vaak – tot grote ergernis van die ene man die standaard bij ons zit – over kinderen en al de bijkomende perikelen. Om half zes racend naar de crèche na die oververhitte meeting, pas om 10 uur op kantoor zijn omdat iemand een verjaardag moest vieren op de crèche, het gebeurt bij ons allemaal. Lachend merken we vaak op hoe rustgevend het is om te werken tegenover met je kinderen thuis te zitten. Of hoe duur zo’n kinderdagverblijf wel niet is, met een redelijk hoog bedrag per uur dat we ervoor neerleggen.

Collega M. wil binnenkort een gastouder inschakelen omdat dat vooral logistiek ideaal is voor haar. Maar een nog grotere reden is voor haar de kosten, omdat zij vanaf februari twee kindjes heeft.

Mijn vraag: scheelt het echt zoveel; is die crèche wel écht zo duur? Ik zocht het uit…

De ultieme rekensom…

Ik ga bij deze som uit van een modaal inkomen (€36.000 per jaar), met een gemiddelde bijdrage van de overheid. Omdat je meer bijdrage krijgt wanneer je inkomen daalt, zal de besparing altijd in verhouding zijn met de hoogte van je inkomen.

Bij 1 kind:

Bij ons kinderdagverblijf zijn wij €7,45 per uur kwijt per kind. Dit is iets lager dan gemiddelde ouder in Nederland (€8,02 is dat gemiddelde, lees ik op Consumentenbond). Als ik even uitga van drie dagen verblijf van 8-18u houdt dit in dat een kind in Nederland gemiddeld:

30u per week, 120u per maand naar de crèche gaat.
Kosten hiervoor: €962,40 per maand.
Kindertoeslag die je met gemiddeld inkomen hiervoor krijgt: €650,-

Wat betaal je maandelijks met een gemiddeld inkomen: €962,40-€650 = €312,40

Wat bespaar je door je kind naar KDV te brengen?

** LUIERS **

De meeste kinderdagverblijven gebruiken het merk Pampers, bleek uit onderzoek op 10 verschillende kinderdagverblijven door heel Nederland (onderzoek door mij, dus geen bron ;)). Bij een normale inkoop kost een pak met 21 luiers €9,99.
Omdat je deze vaak met korting kunt kopen, ga ik even uit van 20% korting: €7,99 voor 21 luiers =
€0,38 betaal je dus per luier.

Ik ga ervanuit dat een kind op een dag zo’n 3 à 4 luiers verspilt. Een rond 10.30, een vlak na slaap, en nog een lekkere poepluier ergens in de middag (excusez le mot).

Betekent dus dat je voor je kind een bedrag van €0,38*3,5 = €1,33 op een dag bespaart op luiers.

€15,96 per maand bespaard 

** VOEDING/ETEN **

Ze lunchen, eten tussendoortjes, genieten van (een) fruit(hapje) en drinken veel water, maar soms ook een diksapje of limonade. Ook krijgen ze soms iets lekkers, zoals een (misschien wel hyperverantwoord) ijsje als het heel warm is.

Ik tel voor deze lunch even twee boterhammen, liga of cracker als tussendoortje, banaan als fruit en twee keer sap of limonade overdag voor het gemak even per dag: €8. Betekent dus dat je deze dingen op zo’n dag niet zelf hoeft aan te schaffen.

€96 per maand bespaard

** UITJES **

Als ik met Kobe vrij ben, doe ik een halve dag iets praktisch, zoals boodschappen doen of thuis nog wat werk terwijl hij speelt of TV kijkt. Lunch ik tussen de middag en ga ik de andere helft van de dag iets met hem doen. Dit kan een bezoek zijn aan de kinderboerderij of Artis zijn, wat ons geen geld kost. Maar afgelopen woensdag ging ik bijvoorbeeld met hem naar The Lion King, wat toch €8 per persoon kostte. Sommigen gaan naar NEMO (€17,50 pp) of hebben geen abonnement op Artis maar gaan hier wel naartoe (gem. €26,50 pp).

Laten we even zeggen dat je maar een keer per maand een betaald uitje organiseert, betaal je daar dus voor je kind een gemiddelde van €17,33 voor (gemiddelde van Artis, NEMO en bioscoop).

Een kinderdagverblijf doet gemiddeld één keer in het jaar een uitje (geef die €17,33 besparing maar even), dus ook hier bespaar je €17,33 mee. Is bijna niets per maand, maar goed ik neem het toch even mee. Hier hebben we:

€1,44 per maand bespaard.

Uitkomst:

Totaal maandelijkse kosten bij drie dagen: €962,40

€650 per maand bespaard door kinderdagopvangtoeslag = €312,40

€15,96 per maand bespaard door luiers = €296,44

€96 per maand bespaard door eten wat je niet zelf hoeft te regelen: €200,44

€1,44 per maand bespaard aan uitjes: €199,-

Als je het zo bekijkt, valt het allemaal best wel mee, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *