Mediteren kun je leren. Ook (met) kinderen!

Om de week ga ik naar Pilates. De andere week doe ik een work-out. Of buiten met bootcamp of binnen met een app. Altijd sluit ik af met wat yoga of meditatie. Op de Headspace meditatie app kwam ik afgelopen keer tegen dat er nu ook nieuwe toegevoegde lessen voor kinderen zijn.

Wat is mediteren eigenlijk? In mijn zoektocht naar wat mediteren is, kwam ik erachter dat ik dat thuis al best vaak doe. Ook met mijn kindjes. Alleen druk ik er niet zo’n stempel op.

Wat is mediteren eigenlijk?

Mediteren is meer focus, compassie en bewustwording van je gedachtes en gevoelens. Meer zijn in plaats van geleefd worden en de rust te hebben in dingen die je doet. Meer over de algemene principes van mediteren lees je op Bedrock.

Die rust is soms als moeder moeilijk te bewaren maar een paar minuten op een dag (niet aan een stuk door per sé) bewust ademhalen, bewust dingen doen, helpt al!

Klinkt dit in jouw oren erg zweverig en ‘vrij’? Dat is het misschien ook. Maar bedenk je even hoe vaak op een dag je op én je telefoon zit én je tegelijkertijd probeert iets anders te doen? Of hoe vaak doe jij juist eens even helemaal niets of ben jij juist op één ding helemaal gefocust? Veel mensen – waaronder ik – proberen hun leven te multi tasken, wat een onrustig en onbevredigend gevoel kan geven. Door even écht te focussen, even écht te kijken naar bijvoorbeeld iets wat je kind aan jou laat zien, kan je uiteindelijk meer voldoening geven. En is iets vaak uiteindelijk ook meer en beter (en dieper) binnengekomen.

Hoe mediteer je met je kinderen dan?

Op BodhiTV lees je (en las ik) een leuk artikel over de spaghettitechniek van Eline Snel die actieve meditatietechnieken voor basisschoolleerlingen heeft bedacht. Want actief deze focus proberen te krijgen kan natuurlijk ook.

“Aandacht wordt een zaklamp (“die je naar binnen en naar buiten kunt schijnen”) en de denkende geest wordt een piekerfabriek genoemd.”

Geestig hoe mediteren op haar manier een heel kinderlijk karakter krijgt, met simpele spellen als  “wat is jouw persoonlijk weerbericht vanochtend?” en “stilzitten als een kikker.” Dat laatste is ook een boek!

Hoe mediteer ik onbedoeld al thuis (of iets wat erop lijkt).

Mediteren is meer dan in- en uitademen met de handen op de gevouwen knieën. En meer dan heel actief meditatie spelletjes doen. Het is voor mij thuis ook:

1) even concentreren op de ademhaling tijdens een stressvol moment, bijvoorbeeld wanneer Vicky zich verzet tijdens het verschonen of het naar bed gaan. Naast dat het ademhalen werkt, vindt Vicky het geluid én mijn beweging zo grappig dat ze er automatisch rustiger van wordt.

2) iets gefocust doen zonder afgeleid te worden. Ik probeer hierin tegen de kindjes te herhalen wat we aan het doen zijn en waarom.

3) bewust zijn van wat we aan het doen zijn en proberen zoveel mogelijk mijn telefoon met rust te laten.

4) tijdens het slapengaan een rustmomentje pakken en – dit is iets wat ik nog niet met Headspace heb gedaan – ook handen, voeten en andere lichaamsdelen te slapen brengen.

***

Als je dit zo hierboven leest, mediteer je dan niet al lang thuis?

*Foto’s door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *