Stelling: kinderen houden je jong

Haha. Hahaha. Kinderen houden je jong? Kinderen geven toch grijze haren, wallen en een voorbeeldfunctie? Lijkt me toch niet dat je daar jonger van wordt.

Ik heb juist het idee dat ik door mijn kinderen veel voorzichtiger en verstandiger ben geworden. Het gevoel dat ik minder losgeslagen ben en kan zijn dan voor mijn 25e, zeg maar. Ook hebben mijn rimpels redelijk meer groeven gekregen en slaap ik slechter, waardoor mijn huid en lichaam er net iets minder strak en fijntjes uitzien als voor mijn tijd als moeder.

In mijn geval dus: NO, kinderen houden mij niet jong. Wat ik me wel kan voorstellen is dat je doordat je kinderen hebt meer kinderlijke activiteiten onderneemt en dat je je daardoor jong(er) voelt. Maar verder? Nee; kinderen maken je over het algemeen niet jong..Kinderen houden je jong… dat zeggen ze. Ik kan er wel inkomen, in die zin dat je samen met je kinderen je eigen jeugd (soort van, soms) herbeleeft. Ik vind het bijvoorbeeld zelf ook echt leuk om dingen te bouwen van LEGO, om figuurtjes te kleien of om te schilderen. Dat zijn typische ‘kinderactiviteiten’, maar het teruggaan naar je eigen jeugd zit hem natuurlijk ook in subtielere dingen. Je zit weer eens op een schommel. Bezoekt een atractiepark. Boekt een kindercamping. Moet lachen om een onderbroek die verkeerd om aangetrokken is.

Maar… over het algemeen zou ik toch zeggen dat mijn kinderen me volwassener (en in die zin dus ouder) maken in plaats van jonger. Ja, ik zit soms op de wip, máár ik heb ook zoveel meer verantwoordelijkheid en taken erbij sinds zij er zijn. Om nog maar niet te spreken over bevallen of onderbroken nachten, die een jeugdig gevoel nou ook niet bepaald bevorderen. “Ieder kind kost me 5 jaar van mijn leven,” zeg ik wel eens. Voor de grap natuurlijk, maar er zit een kern van waarheid in.

Hét symbool van jeugdigheid is voor mij een combinatie van onbezorgheid en energie. En ik ben veel dingen sinds ik moeder ben, maar onbezorgder en energieker… dat niet ;-). NO op de stelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *