More than a mother? Waarom het moeilijk is om vrouw en moeder tegelijk te zijn.

Eerder schreef Frederiek al een blog met als titel De termen ‘moeder’ en ‘sexy’ gaan niet samen. Daarin benoemt ze dat het soms (ok… vaak…) moeilijk is om je sexy te kleden en je sexy te voelen als moeder, niet in de laatste plaats door het gebrek aan tijd. Tijd die je normaal gesproken misschien zou gebruiken om je uitgebreid op te maken of je haar te verzorgen met een maskertje, schiet er nu bij in, omdat je betere of dringendere zaken te doen hebt. Slapen bijvoorbeeld. Of een boterham smeren voor een gillende dreumes.


De worsteling die zij omschrijft, herken ik zeker ook (en vele moeders met ons, denk ik? En hoop ik…). Ik ben nooit echt een meisje-meisje geweest, dat intens genoot van de hele dag winkelen en dat uren voor de spiegel doorbracht. Maar ik kan er wél oprecht van genieten om bijvoorbeeld mijn haar te krullen, naar de kapper te gaan of mijn nagels te lakken. En zelfs die relatief eenvoudige dingen doe ik een stuk minder sinds ik moeder ben. Omdat het tijd kost, onpraktisch is of het me de ‘moeite’ die het kost simpelweg niet waard is. Om diezelfde redenen zit mijn mooie, lange haar, waar ik toch best trots op ben, meestal in een paardenstaart of knotje, grijp ik vaker naar mijn All Stars dan naar mijn schoenen met hakken, en blijven mijn jurkjes in de kast hangen voor een bijzondere gelegenheid, in plaats van voor een doordeweekse dag waarop er mogelijkerwijs snot aan afgeveegd wordt. Met kinderen zijn betekent keuzes maken – en vaak overwint de meest praktische. Bij mij althans wel.

Vrouw zijn is meer dan make-up, meer dan uiterlijk (gelukkig!). Voor mij heeft vrouw zijn dus niet alleen te maken met sexy zijn of je sexy voelen, maar ook met dingen als zelfverzekerd zijn (wat ook weer sexy is), met in balans zijn, met lief, open, geïnteresseerd, zacht, zorgzaam en liefdevol zijn. Met, kortom, jezelf zijn.


Maar, als je een kindje krijgt, krijg je er een hele nieuwe rol bij. Een soort nieuwe identiteit haast, zou ik wel zeggen. Ineens ben je niet meer alleen maar jezelf, maar ook iemands moeder. En dat ben je dan voor het eerst van je leven (wat het anders maakt dan de andere rollen die je vervult, zoals partner / vriendin / teamgenoot / werknemer).

Goed, je bent dus moeder. Je prioriteit ligt vanaf nu bij het verzorgen van je kroost. Er zijn 1 of meerdere kleine persoontjes voor wie je je af en toe wegcijfert. Of je wil of niet – dat doe je. En daarnaast ben je ook nog jezelf. Maar wie was dat ook alweer? Welke dingen deed je, toen je gedachten en dagen nog niet gevuld werden door je kinderen, toen je nog meer tijd (en slaap, en geld) had om te besteden op een manier die je helemaal zelf gekozen had? Wie was je toen? Wie ben je nu?

Ik zal het je vertellen: je bent vrouw. Maar ook moeder. Een beetje van allebei. En boven alles ben je jezelf. De wat praktischere, vermoeidere en bezorgdere versie daarvan misschien, maar ook de liefdevollere en verantwoordelijkere.

Je bent hoe dan ook jezelf. En dus more than a mother. Ook mét kinderen.

*Foto’s door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *