Stelling: mijn kinderen maken mij een beter mens

FREDERIEK
Ja! Tenminste. Het is wat je als ‘goed’ beschouwt. Is een goed mens iemand die aan anderen maar ook aan zichzelf denkt? Is een goed mens iemand die medeleven heeft met anderen, veel naastenliefde heeft en het goede voorbeeld geeft?

Door mijn kinderen ben ik meer gaan beseffen dat tijd schaars is, dat je soms even eerst aan anderen moet denken om iets voor elkaar te krijgen voordat je aan jezelf denkt. Ook heb ik (iets) meer geduld gekregen en sta ik elke dag stil bij de voorbeeldfunctie die ik als ouder – of eigenlijk welke ik in het algemeen naar andere toe – heb. Ik ben daardoor wat bewuster gaan leven, denk ook na over een betere wereld (in ieder geval af en toe) en dus over mijn ecologische voetsporen.

Ben ik een betere Frederiek dankzij mijn kinderen? Denk het wel. Het heeft er in ieder geval flink aan bijgedragen. YES is de reactie op de stelling.


Grappig om de reactie van Frederiek te lezen. Ik kan mij er toch niet echt in vinden… voor mij is het antwoord nee. Ja, ik ben minder egoïstisch sinds ik kinderen heb, omdat zij altijd op de eerste plaats komen, boven mijzelf. Maar ik heb ook minder tijd voor mijn vriendinnen sinds ik kinderen heb. Meer aandacht & naastenliefde voor die twee kleine jongetjes dus – maar niet automatisch ook meer naastenliefde voor ‘de rest’. Minder tijd om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, wat mij óók tot een ‘goed mens’ maakt.

Ik ben geduldiger sinds ik kinderen heb, dat zeker. Maar ook vermoeider en bezorgder. Het mooie (en confronterende!) van kinderen is dat ze je elke dag een spiegel voorhouden. In hen zie je je sterke punten, maar ze confronteren je ook met je zwaktes, met die gebieden waarop je nog wat of veel te leren hebt.

Ik denk dat mijn conclusie is dat mijn kinderen mij dagelijks een betere moeder maken, op microniveau dus, binnen ons gezin. Maar als je het in een groter perspectief bekijkt, als je kijkt naar mijn relaties met alle mensen en de hele wereld, dan blijf ik toch bij NO. Mijn kinderen hebben me een hoop geleerd, ook over mezelf, maar ik ben nog even goed (of even slecht…) als voordat ik ze had. Ik weet niet of dat nou een optimistische of een pessimistische conclusie is ;).

*Foto door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *