Stelling: iedereen heeft recht op een kind

FREDERIEK
Heeft iemand recht op een kind? Of is het iets waar je moeite voor doen en waar je door een soort test heen moet om er goed in te worden?

Ik denk dat opvoeding en het ouderschap niet niets is. Je hebt er energie, kennis en verantwoordelijkheid voor nodig. En om niet te vergeten een bepaalde dedication richting je kinderen. Om over tijd en financiële status nog maar niet te spreken.

Of ik erachter sta om iemand het recht op het kind af te nemen? Nou, dat vind ik wel ver gaan. Wel denk ik dat als er diploma’s bestaan voor een vak als geschiedenis of Nederlands, waarom dan niet voor opvoeding? Één van de belangrijkste basissen van iemands leven?

Dus: NO, ik vind niet dat iedereen zomaar recht heeft op een kind.

CARMEN
Ik heb me er vaker over verwonderd dat je in ons land voor van alles cursussen moet volgen en aan eisen moet voldoen, behalve voor het krijgen van een kind. Dat is blijkbaar een soort universeel recht voor ieder volwassen mens. Ben ik het daarmee eens? NO.

Zouden homoseksuelen ook een kindje moeten kunnen adopteren of op een andere manier hun wens om ouder te worden vorm moeten kunnen geven? Jazeker, dat vind ik wel. En mensen die zelf geen kinderen kunnen krijgen? Ja, die ook. Maar als ik zoiets hoor als laatst op het nieuws, over de twee verwaarloosde jongetjes die gevonden werden in een flat in de Zaanstreek, dan denk ik meteen: iemand die in staat is om haar kinderen zoiets aan te doen, die had ze in eerste instantie al niet moeten krijgen. Hulp had ze moeten krijgen, dat wel, maar geen kinderen. Of althans, niet zonder ondersteuning, niet zonder vangnet, niet zonder mensen die het in de gaten hielden en de veilig- en gezondheid van de jongetjes waarborgden.

Mensen die niet in staat zijn om een kind op te voeden, of mensen die in het verleden zulke wandaden hebben begaan dat niemand ze een kind zou toevertrouwen (moordenaars, verkrachters, pedofielen) – zij hebben wat mij betreft hun recht op een kind wel verspeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *