Stelling: Je moet je kind behandelen als toekomstig volwassene

FREDERIEK

Ieder kind is later nog steeds op deze wereld. Die ecologische footprint, die agressiviteit of die woorden (ik schreef eerder een blog over alles wat je meegeeft en neemt) die jij hem aanleert, zal hij meenemen de rest van zijn leven. Hier dien je als ouder wel rekening mee te houden vind ik. Je wilt je kind niet zodanig beschermen dat hij hier later last van krijgt. Een beetje nadenken over hoe je kind later in het leven zal staan en hoe hij door jouw opvoeding in die groei een stapje verder in zijn ontwikkeling komt, vind ik meer dan logisch.

Dat zou wat mij betreft elke mama en papa op deze aardbol zich moeten beseffen. Dus mijn reactie: YES. Je moet elk kind behandelen als een toekomstig volwassene.

CARMEN

Het eerste dat bij mij opkomt is NO. Je moet een kind niet behandelen als een toekomstig volwassene, maar als een kind. Volwassen zijn, met alle dingen die dan ‘moeten’ en alle verantwoordelijkheden die erbij komen kijken, moeten ze nog heel veel jaar in de rest van hun leven. Waarom dan niet extra genieten van de (tamelijk) onbezorgde kindertijd voor zolang dat kan? Als mijn zoons herinneringen zouden hebben aan deze fase van hun leven (wat later niet zo zal zijn), dan wil ik vooral dat ze zich de liefde, de veiligheid en het plezier herinneren.

Natuurlijk moet je bedenken wat je je kinderen wilt aanleren (en wat vooral niet), en natuurlijk moet je naast een liefdevolle en veilige basis ook de nodige regels en zelfredzaamheid meegeven, maar wat mij betreft kan dit in kleine stapjes, in kindertempo. Je moet hun ontwikkeling dus absoluut niet afremmen en juist stimuleren, maar dan wel op hun eigen niveau. Passend bij de baby-, peuter- of kleuterfase waar ze in zitten. En als het bij die fase én bij jou/jullie karakter past om hem te beschermen, dan doe je dat. Sommige moeders (zoals ik zelf) wellicht wat meer – ik ben niet voor niets een curlingouder in de dop 😉 – , andere wat minder. Maar ik blijf toch bij NO. Laat een kind lekker kind zijn en daar de vruchten van plukken zolang het nog kan en mag.

*Foto door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *