Stelling: tweedehands is net zo goed als nieuw

CARMEN
Yes yes. Ik zou zeggen: béter ;-). Ik denk dat zo’n 95% van Elia en Noël hun spullen (meubels, maar ook kleren, kinderwagen enz.) tweedehands zijn. Van Marktplaats (looooooove Marktplaats! ♥), van kringlopen, gekregen van vriendinnen met kindjes (Kobe!) of gekocht op kinderkledingbeurzen.

Waarom ik tweedehands zo tof vind:

  • Het is beter voor het milieu, als iedereen alles zou hergebruiken zou er minder geproduceerd hoeven worden.
  • Het is sociaal, samen delen.
  • Daarmee samenhangend: je ontmoet aardige mensen, via Marktplaats of op markten. De sfeer is altijd gezellig, verkopers zijn er vaak niet op uit om zoveel mogelijk geld te verdienen maar vooral om anderen (jou!) blij te maken met spullen die ze zelf toch niet meer gebruiken.
  • Het is goedkoper.
  • Het is verrassend, want je weet nooit wat je tegenkomt.
  • Het is unieker (natuurlijk is een zoveelste tweedehands shirtje van de HEMA niet uniek, maar als je juist dát shirtje vindt waar je naar op zoek bent in precies de goede maat voelt dat echt als een gelukje).

Een kleine opsomming van dingen die ik tweedehands heb gekocht: Joolz kinderwagen, box, commode, ledikant, heel veel kleertjes, speelgoed, Tula draagzak, Maxi Cosi, mamafiets met fietsstoeltje, Stokke Flexi Bath en heel veel kleertjes.

Ik sta soms echt versteld van de prijzen die ik hoor. Sommige mensen kopen een gehele kinderkamer in 1 keer (waarom je dat zou doen begrijp ik ook niet helemaal, ik vind het veel leuker en meer ‘eigen’ om dingen her en der bij elkaar te zoeken) voor bijvoorbeeld € 1000. Ieder zijn ding hoor, maar ik denk dan: van dat geld kun je ook een reis maken. Elia’s kamertje – dat nu Noëls kamer is – bijvoorbeeld kostte bij elkaar denk ik zo’n € 150. Dat is inclusief ledikant, commode, aankleedkussen, luieremmer etc. Het enige dat nieuw is is zijn beddengoed en hydrofiele luiers.

FREDERIEK

Ik kan geen enkele reden bedenken waarom mensen niet vaker tweedehands spullen zouden moeten kopen. Carmen heeft hierboven al genoeg redenen opgesomd, waar ik volledig achter sta.

Ook ik struin alle markt(plaats)en af om eerst te kijken of iets tweedehands beschikbaar is. Zeker als kinderen een jonge leeftijd hebben, gebruiken ouders de spullen zo’n korte periode… er is simpelweg weinig tijd om kleding te dragen als kinderen in een continue groeispurt zitten… ook commodes, kastjes, kinderwagens lijkt me prima spul om tweedehands aan te schaffen.

Is het niet zo dat ik veel spullen ook nieuw heb? Ja dat klopt. Nieuw iets krijgen of aanschaffen vind ik wel wat specialer aanvoelen. Maar als ik reageer op de stelling of tweedehands spullen net zo góéd zijn als nieuwe zeg ik YES!

2 thoughts on “Stelling: tweedehands is net zo goed als nieuw

  1. Wat leuk om te lezen! Carmen en deze blog hebben mij echt geïnspireerd om vaker tweedehands te kopen . Voorheen kocht ik nauwelijks tweedehands voor de kinderen, nu vind ik het heel leuk om markten en kraampjes af te struinen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *