Stelling: één glaasje wijn moet kunnen als je zwanger bent

FREDERIEK

Ik zit in de verloskundige praktijk voor mijn bolle buik waar Kobe groeiende in is. De dame aan de andere kant van de balie vertelt me dat één glaasje wijn in de week, zeker niet in het laatste termijn van mijn zwangerschap, moet kunnen. Ik – die hier niet eens naar gevraagd heeft – kijk haar met een verbaasde blik aan, maar begin maar snel over die bekkenbodem waar ik al twee weken last van heb.

Geen druppel. Dat is mijn policy. Ik dronk geen drup en had hier ook geen moment behoefte aan.. Die policy zou wat mij betreft bij alle zwangeren zo moeten zijn.

Er zijn voor mij twee manieren om deze stelling te beantwoorden. Enerzijds op gevoel: NO. Het zal je überhaupt maar gebeuren dat er iets met je kind aan de hand is; vroeggeboorte, ondergewicht of lichamelijke afwijking. Dat is op zich al best heftig. Maar stel jij hebt een of twee of meer glazen wijn tijdens je zwangerschap gedronken, zou je je dan niet voor altijd afvragen of het daarmee te maken geeft? Al kun je dat misschien niet direct koppelen aan de alcohol, toch zou ik mezelf niet meer zo makkelijk aan kunnen kijken in de spiegel. Dan zijn er ook nog bewijzen dat een of meer glazen wijn tijdens de zwangerschap negatief kan zijn voor de gezondheid van je kind. Als wetenschappelijk onderzoek dit uitwijst kun je er niet omheen toch (zie ook in Carmen haar mening hieronder…)

Een definitievere NO van mijn kant ??‍♀️


CARMEN
Wel eens van FAS gehoord? FAS is de afkorting van Foetaal Alcohol Syndroom. Daaronder vallen mentale en fysieke beperkingen van kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcohol. De volgende afwijkingen kunnen dan voorkomen: vertraagde groei, gezichtsafwijkingen en neurologische afwijkingen (Bron: FasStichting).

Het is niet gezegd dat je kindje al deze afwijkingen krijgt als je 1 glaasje wijn drinkt, en andersom worden er ook kerngezonde baby’s geboren van moeders die tijdens hun zwangerschap wel gedronken hebben. Maar het risico bestaat wel. Al vanaf 1 glaasje wijn. Dus is mijn antwoord heel simpel en helder: NO, 1 glaasje wijn moet absoluut niet kunnen als je zwanger bent. En 1 sigaretje ook niet. Vanaf het moment dat dat hompje cellen bezig is zich in razend tempo tot een volledig, klein mensje te ontwikkelen, ben jij als moeder verantwoordelijk voor het welzijn ervan.

Die verantwoordelijkheid neem je. Of je daar zin in hebt of niet, of je snakt naar wijn of niet – dat doet er allemaal niet meer toe. Wat ertoe doet is je (ongeboren) kind, en dat verdient de best mogelijke start in de buik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *