“Het is zo’n kwetsbaar proces, dat bevallen” – Annie (66) is docente zwangerschapsyoga

In de rubriek ‘Mothers and others’ vandaag een interview met Annie. Zij is al 23 jaar yogadocente en was aanwezig bij de geboorte van haar kleinkinderen (ongeveer zoals mijn eigen moeder dus, maar dan niet ongevraagd ;)). Ik heb een cursus zwangerschapsyoga bij Annie gedaan toen ik zwanger was van Noël, dat vond ik heel fijn. Zelf heb ik er vooral van geleerd dat je tijdens het bevallen over weinig dingen controle hebt, maar wél over je ademhaling, en dat dat erg veel kan helpen. Ik denk wel dat ik mede daardoor mijn tweede bevalling echt als iets moois ervaren heb.

1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Annie Douma, geboren op 21 januari 1953 dus 66 jaar. Ik ben alweer 23 jaar yogadocente. Lang heb ik dat gecombineerd met m’n werk als sociaal gerontoloog (de oudere mens in de samenleving). Sinds 14 jaar ben ik voltijds yogadocente.

2. Hoe ben je erop gekomen om zwangerschapsyoga te geven?
Omdat een zwangere cursiste daar naar vroeg. Aanvankelijk koos ik voor een opleiding Zwangerschapscursus binnen mijn yogavorm; dus binnen de Kundalini Yoga. Die was in Londen. Maar omdat op dat moment een aannemer bezig was om bij mij in de tuin een yogastudio te bouwen, was dat niet zo praktisch. Daarom werd het een Amsterdamse bijscholing bij een andere yogavorm.

3. Welke opleiding moet je doen om docente zwangerschapsyoga te worden?
Ik ben ruim opgeleid als docente Kundalini Yoga. Ik heb een bijscholing zwangerschapscursus gevolgd bij een andere yoga richting. De succesvolle technieken die ik de zwangere vrouwen leer komen uit de Kundalini Yoga.

4. Kun je ook zwangerschapsyoga geven als je zelf geen kinderen hebt?
Zelf ben ik 1 keer bevallen. Ik heb een hele leuke dochter en twee geweldige kleinzoons. Ik was bij hun geboorte. Samen met m’n schoonzoon waren we een goed bevallingsteam. Bij de geboorte van m’n tweede kleinzoon was de verloskundige zelf hoogzwanger. Ze zei na afloop: ‘mevrouw, kunt u ook bij mijn bevalling zijn’. Helaas kan ik dat niet. Ik ben niet zo’n goede slaper. Overal en elk moment kunnen slapen is een voorwaarde voor de professionele ondersteuners van de bevallende vrouwen (in de eerste lijn). Ik heb veel bewondering voor ze. Ik herinner me dat er een vrouw in mijn opleidingsjaar was die zich terugtrok uit die opleiding omdat ze zelf nooit bevallen was. Dat was voor haar reden om er niet mee verder te gaan. Hoe dat voor andere docentes is, dat weet ik niet.

Annie met haar kleinzoon.

5. Hoe ziet een les zwangerschapsyoga bij jou eruit?
Thee en hallo hoe is het, tot jezelf komen, ingekeerd gaan, ademen, vooral de lange diepe buikademhaling, maar ook puffen, hondjesademhaling, thema, voorbereidende oefeningen voor je bevalling, oefeningen voor je zwangere lichaam om in conditie te blijven, bodyscan, relax, thee en nababbel. Ik heb het zo georganiseerd dat vrouwen alleen de gevolgde lessen hoeven te betalen.

6. Wat denk je dat zwangere vrouwen aan jouw lessen hebben?
Ingekeerd gaan-en-blijven, met de lange diepe buikademhaling. Dat is wat je nodig hebt als je bevalt. Dat kan je niet leren via internet. Dat moet je oefenen. Dat gaat het beste in een ruimte zoals bij mij in Yoga Studio Diemen en bovendien in een groep. In je eentje dat thuis doen is heel moeilijk. We worden in het dagelijkse leven enorm uitgenodigd om in de actiestand te staan en te blijven. Die stand is niet geschikt voor tijdens je bevalling. Dan moet je in de rustmodus gaan. Ondanks je baringspijn. Dat moet je oefenen, oefenen, oefenen. Je houdt er een hele goede techniek aan over voor de rest van je leven. Bijvoorbeeld voor wanneer je pasgeboren baby buikpijn heeft. Die leg je dan op je buik en je gaat weer die lange diepe buikademhaling doen. Je baby kent dat ritme van tijdens de lessen van de zwangerschapscursus en heeft eerder ervaren dat dat ritme betekent dat je in de rustmodus gaat. Als de baby met buikpijn zelf in de rustmodus kan gaan, dan ervaart de baby minder buikpijn. Net als de bevallende vrouwen. Die ervaren minder pijn als ze de lange diepe buikademhaling zo vaak mogelijk en zo lang mogelijk doen als ze bevallen. Vandaag ontving ik dit bericht: ‘(…) Dus ook nu gebruik ik de lange diepe buikademhaling geregeld (…). Ik weet zeker dat ik door jouw lessen zo goed heb leren ontspannen, pijn niet als pijn heb ervaren en daardoor met een goed gevoel op deze vlotte bevalling kan terug kijken. Ik wens de dames net zo veel rust toe tijdens hun bevalling, als ik kon vinden! Liefs M.’
Op mijn website staan meer ervaringsverhalen.

7. Wat is de meerwaarde van een les samen met de partner?
Wat bevallende vrouwen moeten doen tijdens hun bevalling is vooral een innerlijk proces. Aan de buitenkant kan je daar niet zoveel aan zien. Het is goed wanneer de partners dat in een privéles meemaken. Inclusief tips om ondersteunend te zijn als bewaker van dat innerlijke proces. De partner is het ‘hoofd van de bevallende vrouw’. Zodat zij zo veel mogelijk uit haar hoofd kan blijven en met haar aandacht in haar bekken. Dat is teamwork.

8. Wat vind je het leukste aan het geven van zwangerschapsyoga?
Het contact met jongere vrouwen. De levendigheid tussen de vrouwen in de groep. De samenwerking tussen de twee ouders.

9. En wat het minst leuk of moeilijkst? Blijft een emotioneel bevallingsverhaal bijvoorbeeld wel eens bij je hangen?
Ja en nee. Ik voel veel compassie. Het is zo’n kwetsbaar proces, dat bevallen.

10. Als een vrouw bevallen is, komt ze niet meer naar de les. Is het niet gek om vrouwen zo te zien ‘verdwijnen’ zonder echt afscheid genomen te hebben?
Vaak schrijven vrouwen me hun bevallingsverhaal. Dat lees ik voor in de groep nog zwangere vrouwen. We sturen een geluk wenskaart. Sommige vrouwen houden onderling contact met elkaar. Dat is wat je hoopt, dat vrouwen er contacten aan over houden. Het komt voor dat vrouwen bij mij beginnen met wekelijkse Kundalini Yoga lessen zeggende: dat vond ik zo fijn tijdens m’n zwangerschap. En dat hoeft dan niet bij mij geweest te zijn. Dus het is een blijvende ervaring.

Dank voor het invullen, Annie! Mocht je zelf in Diemen of omstreken wonen en nog op zoek zijn naar zwangerschapsyoga, neem dan eens een kijkje op de site van Yoga Studio Diemen.

Benieuwd naar andere interviews? Klik op de foto’s hieronder om ze te lezen.

melanie interview. inbar interview. jessica interview.
sophie interview. hannah interview. sarinah interview.
sanne interview. kilian interview. floor interview.
margie interview. marly interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *