Stelling: als een kind op de crèche niet gevaccineerd is, moeten andere ouders dat weten

CARMEN

Ik vind het lastig. Niet de vraag of ik mijn kinderen zal vaccineren – daar was ik al heel gauw uit (ja). Maar wel de vraag of a.) iedere ouder dat dus, desnoods verplicht, zou moeten doen en b.) of de keuze van de betreffende ouder dan ook aan iedereen meegedeeld mag worden. Privacy is immers ook een groot goed waar we telkens minder van (lijken te) hebben.

Het RIVM zegt dat er voor veel infectieziekten sprake is van groepsbescherming: wanneer veel kinderen ertegen ingeënt zijn, komt deze ziekte minder vaak voor. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, lopen zo minder risico de ziekte te krijgen. Zo bezien kunnen mijn zoons er dus, samen met hun ingeënte leeftijdsgenootjes, voor zorgen dat andere kinderen ook niet ziek worden. Dat is mooi meegenomen. Maar andersom bestaat de kans dat mijn zoons ziek worden doordat hun speelmaatjes niet ingeënt zijn.

En toch vind ik, uiteindelijk, dat het aan de ouders is om dit te beslissen, en dat zij vervolgens het recht hebben op bescherming, welke keus zij ook maken. Ik ken ouders (en dat zijn heus niet allemaal extreem zweverige of religieuze types) die bewust ervoor kiezen om niet te vaccineren. En eerlijk gezegd heb ik er persoonlijk te weinig verstand van om dat af te keuren. Het Rijksvaccinatieprogramma is er niet voor niks, maar ik heb ook tegengeluiden gehoord over vaccineren die mij best redelijk in de oren klonken.

NO op de stelling. Ouders mogen zelf uitmaken of zij hun kind willen laten vaccineren of niet, en hun keuze hoeft niet aan iedereen bekend gemaakt te worden.

Mijn eerste vraag die er is; als kinderen gevaccineerd worden, dan zorgt de vaccinatie er toch voor dat die kinderen niet ziek worden? Wat is dan het risico wat deze ‘zogenaamd beschermde’ kinderen lopen? En waarom is het dan erg dat er een kind geen prikken heeft ontvangen? Nou, hier heb ik dus eerst antwoord op gezocht, voor ik iets over deze stelling kan zeggen.

In het blog op inbakeren.nl staat een – wetenschappelijk goed onderbouwd – artikel over de (negatieve) gevolgen van niet-vaccineren. Of eigenlijk: de niet zo negatieve gevolgen van het wel vaccineren. Het lijkt erop dat het niet-vaccineren meer schade oplevert dan we denken. Denk aan nog niet gevaccineerde baby’s die met kinderen in contact komen die een beginnende vorm van mazelen hebben. Een niet-gevaccineerd kind in een groep wel gevaccineerde kinderen is nog niet zo’n risico voor dit kind. Als je meer dan dan twee/drie ongevaccineerde kinderen in de groep hebt zitten, bestaat de kans erg groot dat zij het effect hiervan versterken en ziektes weer terugkomen.. en dan heeft het vaccineren dus geen zin meer. Dat is heftig toch?

Als ik zou horen – en YES dat wil ik horen – dat er een kind niet gevaccineerd is op de créche zou ik in eerste instantie die ouder vragen wat de beweegreden hierachter is. En ik zou zelfs overwegen om mijn kind(eren) van de crèche te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *