Stelling: het is oké om een peuter aanwezig te laten zijn bij een bevalling

CARMEN
Mijn keuze zou het niet zijn. Geen moment heb ik overwogen om Elia (indien mogelijk) aanwezig te laten zijn bij mijn bevalling. Hij was toen trouwens net 2 jaar. De aanwezigheid van mijn moeder heb ik ook nooit gewenst trouwens, hoewel die er wel bij was. Maar toch vind ik in principe YES, het is oké om een peuter aanwezig te laten zijn bij een bevalling. Mits je het er van tevoren (vaak) over gehad hebt, en mits je zelf denkt of kan inschatten in hoeverre je peuter het kan begrijpen en kan zien als iets moois.

Want los van alle bloed, pijn en ellende, is het wel echt iets moois. En iets heel natuurlijks. Het is deel van het leven, net als de dood. Als je er zelf normaal over doet, vindt je peuter het dat denk ik ook wel. Het wordt zo ongemakkelijk als je het zelf maakt of vindt. En mocht je peuter het nou echt niet leuk vinden, dan is hij of zij het over een aantal jaar toch weer vergeten… 😉

Prijswinnende foto gemaakt door de Belgische fotografe Marijke Thoen

FREDERIEK
Sorry maar dit meisje hier boven op de foto heeft toch minstens een paar zwetende nachten? Het lijkt me goed dat je het met je peuter hebt over de geboorte van een broertje of zusje. Maar je peuter erbij laten zijn, lijkt mij wel te veel van het goede…

Je kunt prima een uitgebreid gesprek hebben met je peuter over hoe baby’s worden geboren.. Ik snáp dat een geboorte op zichzelfstaand en zeker het idee een geweldig moment is en kan zijn. Maar, vergeet niet dat er ook veel bevallingen zijn van kindjes die het – vooral aan het einde – moeilijk hebben. Waar een arts aan te pas moet komen, of (te)veel bloed bij aanwezig is.. Dat je dat niet van tevoren zeker weet, lijkt mij een reden om toch voorzichtig met je peuter om te gaan.

Natuurlijk moet iedereen het zelf uitmaken, maar toch zeg ik: NO, het is niet echt oké om je peuter aanwezig te laten zijn bij je bevalling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *