Stelling: het moederschap is gecompliceerder dan 30 jaar geleden

FREDERIEK
Moeders 30 jaar geleden. Even denken. Dat is 1990? Kortom, de tijd dat ikzelf peuter was en mijn ouders met mij bezig waren zoals ik nu met Vicky en Kobe.

Er zijn een paar dingen waarin het moederschap makkelijker is geworden. Ik denk dan zelf aan de huidige technologie. Je kunt een stuk makkelijker contact houden met je kinderen als ze op kamp zijn, bij een vriendje willen spelen bijvoorbeeld. Of het online bestellen van kleren? Het digitaal allerlei dingen regelen; paspoort ophalen, geld overmaken etcetera etcetera.

Leven als moeder is ook ingewikkelder geworden. De druk op moeders is volgens mij groter geworden, de groep van vrouwen die zweert bij het ondernemerschap is flink gegroeid en de 40-urige werkweek is bij veel moeders weer terug.

Ik denk dat het moederschap enorm is veranderd, maar dat moeders van 30 jaar geleden zullen zweren dat het gecompliceerder is dan hoe de moeders het nu hebben. En vice versa. Ik denk NO, het moederschap is niet gecompliceerder dan 30 jaar geleden, maar wel totaal anders.


CARMEN
Het is altijd moeilijk vergelijken, omdat je eigenlijk niks met zekerheid weet, behalve hoe je je eigen leven ervaart. Toch denk ik, als we kijken naar de maatschappij nu en toen, dat het zeker zo is dat vrouwen het vandaag de dag drukker hebben. De verwachtingen zijn hoger. Aan de ene kant mooi, want de wereld wordt geemancipeerder, aan de andere kant kan dit een druk op vrouwen leggen om te veel tegelijk te willen en dat ook nog allemaal goed te willen doen. Werken, het huishouden, een vol sociaal leven en kinderen bijvoorbeeld. Dat alles combineren is nogal wat, daar weten Fred, ik en alle andere moeders met ons alles van ;-).

Ik denk dat de verwachtingen en de rolverdeling 30 jaar geleden zeker rechtlijniger (let op: daarmee dus niet beter) waren. Als vrouw had je twee taken: 1.) voor het huishouden zorgen en 2) voor de kinderen zorgen. Dat is ook niet altijd makkelijk, maar het is wel duidelijk: je weet wat er van je verwacht wordt, dat wist je al toen je nog een jong meisje was, en die duidelijkheid geeft rust. Waarmee ik niet bedoel dat vrouwen 30 jaar geleden geen ambitie hadden of alleen maar thuis zaten te chillen, maar ik denk – over het algemeen – dat er wel minder mogelijkheden waren om uit te kiezen (ook op het gebied van uitgaan & carrière maken). En minder vrouwen met een burn-out. Nu kan er veel meer, wat ook weer voor keuzestress zorgt. Een luxeprobleem dus, maar dat maakt het leven, en daarmee het moederschap, wél gecompliceerder. YES dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *