Creatief met je peuter als je zelf niet kunt knutselen

Ergens vind ik mezelf wel creatief. Ik speel elke week toneel en ook schrijven doe ik regelmatig. Alleen als het om mijn knutseltalent gaat, laat mijn creativiteit het nogal afweten. Ik heb nogal wat oppassers die met leuke spelletjes om de hoek komen kijken, die op het idee komen robotdozen te maken of niet zomaar te kleuren, maar zelf een vorm te tekenen en dat in te kleuren.

Met hulpmiddelen kan ik heel erg ver komen, zoals een kappershoofd waar je met klei haar kan knippen bijvoorbeeld. Maar toch sta ik vaak, op momenten dat ik alleen met de kleuter hier in huis ben, met mijn handen in mijn niet-zo-creatieve haar.

Hoe knutselen als je niet zo creatief bent?

1. Gebruik Pinterest en zoek naar woorden als ‘knutselen’, ‘verven’ of ‘creatief knutselen’ en wie weet komt de inspiratie wel vanzelf bij je naar boven:

2. Je hoeft niet mee te doen. Maar je kunt wel voor spullen zorgen en de toejuichende toeschouwer spelen?

3. Vraag je kinderen zelf wat zij op de crèche doen en maken op de opvang of vraag het de leidsters zelf. Simpel tekenen van figuren en samen deze figuren verven kan al een activiteit zijn.

4. Kinderen zijn creatief van zichzelf en zitten boordevol inspiratie. Vraag ze: “Wat wil je tekenen?” of geef ze simpelweg een papier en een potlood en ze vermaken zich wel.


5. Vergeet vooral niet de hele tafel leeg te halen en ervoor te zorgen dat de kiddo’s zich uit kunnen leven. Niets zo vervelend om binnen de lijntjes te moeten creëren. Verzamel een paar kranten en spreid deze over de tafel, of desnoods over de grond. En laat ze losgaan.

6. Houd je niet van creatieve kronkels, verf mengen of pritstift activiteiten? Je kunt ook aardig wat creatieve dingen met letters doen. Inkleuren kan! Het plakken van giga grote letters op een A2 kan ook. Laat ze zelf met glitterplak, verf of kleurpotloden hun eigen naam inkleuren. En geloof me: je hebt weer een knutseluur gevuld.

7. Neem de fiets en rijd naar de Action en de Hema. hier heb je genoeg frutsel spul voor je peuter/kleuter om mee los te gaan.

Ik heb nog steeds de holy grail niet gevonden en ben nog steeds niet erg goed in de creatieve kant van het hebben van kinderen. Wat ik wel merk is dat Kobe er wel positief over is en ook erg vaak zelf hiernaar vraagt. Het kan alleen gemakkelijker dan je denkt en je hoeft er minder moeite voor te doen! Laat de creatieve gedachten van je kinderen je helpen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *