Consuminderen met kinderen? Zo houd je de ecologische voetafdrukjes klein(er)

Een nieuw kalenderjaar is aangebroken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe voornemens. Mijn goede voornemen is zoals elk jaar om milieuvriendelijk(er) te gaan leven. Dit doe ik al, maar het kan altijd beter.

Kinderen krijgen, oftewel nog meer mensen op de aardbol zetten, is per definitie milieuonvriendelijk. Maar ja, dat kwaad is al geschied. Toch vind ik het heel belangrijk om mijn kinderen milieubewust op te voeden. En wat blijkt – dit gaat heel makkelijk omdat veel dingen een kwestie van gewenning zijn.

Als eerst even een tip voor jullie allemaal, ouder of niet – download Ecosia. Dat is een zoekmachine die net als Google werkt maar die ondertussen bomen plant. In een paar klikken stel je hem in als je standaardbrowser en vanaf dat moment draag je ook je steentje bij!

TWEEDEHANDS IS LEUK
Een van mijn favoriete uitjes met de jongens is een uitstapje naar de kringloopwinkel. Met z’n drieën op de fiets, en daar met z’n tweeën in een karretje. Ik snuffel tussen de (kinder)kleding en curiosa terwijl zij zich ondertussen vermaken met rondkijken of met spelen met een autootje van 30 cent. Voor Elia is het feest compleet wanneer we dan ook nog een tosti gaan eten en hij zelf mag afrekenen. Ik weet niet of ze het concept begrijpen (Noël sowieso niet ;-)), maar Elia maakt het niet uit of het speelgoed nieuw is of ooit van een ander kind geweest. Een auto is en blijft een auto. Koningsdag is trouwens mijn favoriete feestdag van het jaar, dan gaan we er ook met z’n allen op uit om rond te struinen op de markt.

Behalve hun speelgoed en kleren, zijn ook vrijwel alle babyspullen die we gebruik(t)en tweedehands. Van Noëls wiegje tot de Tripp Trapp stoel, ik zie niet in waarom je dat soort dingen per se nieuw zou willen hebben. Tweedehands is socialer, duurzamer en goedkoper. Win, win, win.

KINDERKLEDINGBEURZEN EN RECYCLE SINT
Aansluitend bij het vorige punt: ik ben een fervent bezoeker van kinderkledingbeurzen, maar ook van Recycle Sint speelgoed-ruilevenementen.

SAMEN DOUCHEN
Is waterbesparend, veilig en gemakkelijk. Wij douchen eigenlijk altijd samen. Als ik alleen ben, houd ik Noël in mijn armen en speelt Elia op de grond. Of ik ga onder de douche en zij gaan samen in bad. Wanneer er maar eentje in bad gaat, laat ik ook niet het hele (grote) bad vol lopen, maar zet ik de Stokke Flexi Bath erin.

AFVAL SCHEIDEN
We scheiden thuis restafval, plastic, papier en glas. Elia weet precies wat waarin moet, en helpt hier graag bij mee. Vroeger stelde hij nog wel eens de vraag: “Moet dit in de gewone prullenbak of in die andere?”, tegenwoordig weet hij het zelf. Afval vervolgens wegbrengen en in de juiste container gooien vindt hij ook hartstikke leuk om te doen.

WEINIG/GEEN VLEES ETEN
Ik eet zelf al jaren geen vlees, de babydaddy en de jongens soms, maar ook weinig. Vlees is heel milieuonvriendelijk en daarnaast vind ik het ook zielig voor de dieren. Elia vindt overigens vegetarisch vlees ook lekker, dus eten we soms bijvoorbeeld vegagehakt door de pastasaus. Maar net zo vaak dus niks. Voor 2019 is mijn goede voornemen om meer vegan te gaan eten.

GEEN ETEN WEGGOOIEN
Als Elia zijn boterham ’s ochtends niet wil opeten, is de kans groot dat diezelfde boterham met de lunch weer voor zijn neus staat. Zo leert hij dat eten niet iets is om mee te spelen of dat maar onbeperkt opnieuw blijft komen, maar dat hij eerst moet opeten wat hij al had voordat hij iets anders krijgt. Als er van het avondeten iets overblijft, staat dat ook de volgende avond weer op tafel.

BEWUST DE AUTO GEBRUIKEN
Dit is nog wel eens een punt van discussie tussen mijn vriend en mij, haha. Ik wil de jongens (en iedereen) graag aanleren dat je de auto niet ‘zomaar’ gebruikt voor kleine stukjes. Als het winter is, kan ik me dat al beter voorstellen, maar zolang het gewoon prima weer is, ga ik de jongens altijd te voet of met de fiets ophalen van het kinderdagverblijf. Als Elia straks naar school gaat, wil ik die gewoonte erin houden.

LAMPEN EN APPARATEN UIT
Op dit punt word ik gewoon tegengewerkt door mijn wederhelft, die altijd alle stekkers in stopcontacten laat zitten, zelfs wanneer het apparaat of de oplader in kwestie al lang niet meer gebruikt wordt.

Heb jij nog aanvullingen? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *