Van volle spaarpot tot maandelijks kleedgeld. 5 tips om je kinderen te leren omgaan met geld.

De allereerste keer dat ik mijn spaarpot kapot sloeg op de balie van de IT’S om een CD-speler te kopen, herinner ik me maar al te goed. Een paar maanden, of misschien zelfs wel een paar jaar, had ik hiernaartoe gewerkt en gespaard. Ik had niet elke week zakgeld gekregen, maar had zo af en toe een paar euro’s van opa’s/oma’s erin mogen doen. Zo af en toe gaven mijn ouders ook wat geld voor in de spaarpot. En zo ging ik gepakt en bezakt met mijn volledige spaarpot naar de IT’S winkel. Die meneer achter de balie heeft me zien aankomen, met al die kleine muntjes. Maar ach, ik voelde me erg trots.

In mijn jeugd heb ik het heel erg goed gehad. We konden op vakantie, ik kón sparen, ik kon hockeyen, een mooie hobby beoefenen (ballet/gitaar) en ook nog eens gewoon elke dag naar school. Niet elk kind kan dit vertellen. En ik ben hier dan ook erg blij mee.

Dat ik me dan ook zorgen maak over hoe ik mijn kinderen ga leren sparen, voelt in mijn hoofd erg luxe en verwend. Toch denk ik dat je nooit weet hoe je leven zich gaat ontwikkelen. Wie weet verlies je allebei je werk of valt er iets medisch voor waardoor je dat geld juist extra hard nodig hebt. Nu ben ik altijd van mening geweest dat je maar één keer leeft en je daar ook financieel naar moet gedragen. Maar een klein beetje back-up is natuurlijk wel fijn..

Vandaar heb ik een paar dingen op een rijtje gezet die als ouders denk ik belangrijk zijn als het om geld en je kinderen gaat.

1) Af en toe kletsen over geld.
Niet te zwaar maken, maar wel af en toe vertellen dat dingen geld kosten of af en toe winkeltje spelen met je kleintje. Dat helpt al.

2) Koop een spaarpot, een mooie.
Zo’n roze big of blauwe leeuw, whatever. Je kunt alle vormen of maten gebruiken. Eentje die ook nog eens matcht met de kinderkamer. Ik vind deze robot van Klein en Stoer best tof, Mevrouw Aardbei heeft een mooi schaapje en Jut en Juul hebben mooie olifantjes.

3) Papa en mama sparen ook.
Als je samen achter de manier staat hoe je je kind wilt opvoeden is het denk ik vooral belangrijk dat dit op hetzelfde neerkomt. Net zoals je in opvoeding zo vaak mogelijk aan een kant moet staan dus eigenlijk.

4) Elke week een kwartje.
Het vullen van zijn spaarpot begint waarschijnlijk niet al in zijn kleuterjaren. Maar het lijkt mij wel goed om alvast na te denken over zijn zakgeld. En omdat ik niet zo nauwkeurig ben in het wekelijks checken van mijn eigen geld, ben ik wel van plan om dit bij mijn kinderen goed aan te pakken. En hen leren wel wat zuiniger te zijn 🙂

5) Open alvast een spaarrekening.
Veel banken zoals ING en ABN hebben mooie kinder spaarrekeningen, met veel rente en mooie deals (ook voor opa’s of oma’s om op te storten bijvoorbeeld).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *