Stelling: het is oké om je kind op zijn/haar mond te kussen

David Beckham lag afgelopen week weer onder vuur omdat hij zijn dochter op haar mond had gekust. Eerder was er eenzelfde heftige discussie ontstaan omdat zijn vrouw Victoria dat ook deed. Ongepast, vinden sommige mensen. Zo hoor je alleen je partner te zoenen. Anderen vinden dat het juist een mooie foto is van een liefhebbende vader, en dat zoiets onschuldigs niet verpest moet worden door dit soort commentaren. Wat vinden wij?

FREDERIEK
Eh. Waarom ligt iemand onder vuur als die persoon zijn dochter of zoon kust? Sorry hoor, maar ik doe dit dagelijks met Kobe en Vicky. En vind het heel fijn. Ik doe dit niet heel geforceerd, zo van: “je moet me op de mond kussen”, maar puur uit handeling van liefde, afscheid of verwelkoming.
Als kind zelf vond ik het op een bepaalde leeftijd niet meer zo fijn. Ik denk rond mijn tiende, elfde? Maar tot die tijd geef ik mijn kindjes zoveel mogelijk liefde. En deze liefde wordt ook beantwoord met diezelfde hoeveelheid kusjes of knuffels.

YES, het is oké om je kind op de mond te kussen.


CARMEN
Ik vind het onzin. Dat commentaar welteverstaan. Ik kus Elia soms op zijn wang, soms op zijn haar, soms op zijn buik, en soms op zijn mond, het is maar net hoe het uitkomt. Bij het afscheid nemen sowieso op zijn mond. Ik vind daar helemaal niets raars of pervers aan, en ik zou het jammer vinden als ik daar voorzichtiger mee zou moeten zijn omdat het zo’n negatieve connotatie krijgt. Kussen op de mond is volgens mij absoluut niet iets dat alleen voor je partner is. Er zijn ook landen waar vriendinnen elkaar bij het begroeten op de mond kussen. Het is ook niet alsof ik ieder moment met m’n zoon ga tongzoenen… voor mij is het een normale uiting van genegenheid, van liefde, die elke ouder (ongeacht het geslacht van de ouder of van het kind) vrijelijk zou moeten mogen uiten.

Als zoiets als een kus al ‘ongepast’ is, wat is samen douchen dan wel niet? Of zijn piemel vasthouden bij het plassen zodat hij niet over zijn eigen broek heen plast? Come on, het is mijn eigen kind, hij is uit mij gekomen. Wij zijn niet vies van elkaar. Dus YES, je kind op zijn of haar mond zoenen is zeker oké!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *