Stelling: het moederschap past bij je of niet

CARMEN
Voordat Elia geboren werd, dacht ik YES. Ik wilde heel graag een kind, en ik dacht ook wel dat het moederschap bij mij zou passen. Dit was natuurlijk vooral gebaseerd op gevoel. Het leek me wel iets voor mij, maar natuurlijk had ik werkelijk geen flauw idee wat moeder zijn inhield tot het moment dat ik Elia in mijn armen hield. Gelukkig werd mijn vermoeden toen – en later – wel bevestigd: het moederschap past bij mij.

Maar, nu komt het, het moederschap past denk ik bij elke moeder. Nu ik moeder ben, heb ik ook veel meer aandacht voor andere moeders en voor hoe zij het doen. Soms denk ik: ‘ok, hier kan ik nog wat van leren’. Soms denk ik ook: ‘ik ben blij dat ik het niet zo aanpak’. Maar iedereen doet het op zijn eigen manier, en dat is allemaal prima. Elke moeder – enkele uitzonderingen daargelaten – doet haar best, doet wat zij denkt dat het beste is (of haar in ieder geval op dat moment het beste lijkt) voor haar kind(eren).

Ik geloof ook niet dat het moederschap statisch is. Het verandert met de tijd, het verandert omdat je kind verandert en jij als moeder ook. Het is niet iets dat bij je past of niet, het is een dynamisch proces. En hoewel ik niet uitsluit dat het bij sommige mensen beter past dan bij andere, denk ik niet dat iemand die moeder is kan zeggen ‘dit past eigenlijk niet bij mij’. Een overtuigende NO dus voor mij.

FREDERIEK

Ik denk, wat Carmen ook zegt, dat het moederschap zich in de meeste vrouwen schuilhoudt. De een staat hier eerder of later voor open dan de ander en sommige vrouwen kiezen er bewust voor geen kinderen te krijgen, maar iedere vrouw is er denk ik minimaal één keer in haar leven mee bezig.

Ik vind ‘passen’ daarentegen een ingewikkeld woord. In eerste instantie dacht ik dus dat dit juist niet bij mij paste, terwijl het moment dat ik hem in mijn armen hield, wás ik het. Je past je eerder aan, aan het hebben van een kind, dan dat dit van tevoren al bij je past. Wel vind ik sommige vriendinnen nu al – zonder kinderen – échte typische moeders en sommige minder. Maar ook dit is natuurlijk heel subjectief; want, wat vind ik moederlijk?

Voor mij een twijfelachtige NO op deze stelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *