Stelling: een baby overal mee naartoe nemen is een goed idee

CARMEN
Ik vind dit een lastige. Aan de ene kant voel ik er wel wat voor om te zeggen: YES, zo ben je zelf het gelukkigst omdat je heel weinig hoeft te laten, en een gelukkige ouder is een gelukkige baby. Mijn intuïtie zegt echter dat het niet altijd een goed idee is, dat baby’s gebaat zijn bij – jawel – Rust, Reinheid en Regelmaat. Dat betekent dus niet dat je elke dag alleen maar thuis hoeft te/kunt zitten, maar je baby overal mee naartoe nemen lijkt me toch ook niet het fijnst voor zo’n baby zelf. Zeker een hele jonge baby, als die kon praten zou die het liefst sowieso de hele dag dicht tegen mama aan zitten. En natuurlijk moet een kind op een gegeven moment de wereld leren ontdekken, maar voor een jonge baby valt er al genoeg nieuws te ontdekken binnen een straal van 3 vierkante meter. Dus uiteindelijk kies ik NO: een baby overal mee naartoe nemen is geen goed idee. Een baby af en toe ergens mee naartoe nemen, waarbij je van tevoren goed nadenkt wat dit de baby (en dus niet alleen jouzelf) oplevert, lijkt me dan wel weer goed.

Overigens hangt het ook hierbij wel weer heel erg af van wat voor soort kind je hebt. Elia was een heel makkelijke baby (ik heb dit al duizend keer gezegd maar zo is het nu eenmaal), ik ging daarom regelmatig met vriendinnen iets drinken terwijl hij in de kinderwagen lag te slapen. Noël was een huilbaby, ik kan me uit zijn eerste levensjaar slechts een handvol keren herinneren dat ik hem ergens (café, restaurant, verjaardag) mee naartoe genomen heb.

FREDERIEK

Met Kobe was ik het hier volledig mee eens. Ik sleepte hem van borrel naar verjaardag, van koffiedate naar een middagje shoppen. Nadat ik twee tot drie keer met een huilbaby in een café had gezeten – hij had zo’n honger de hele tijd, maar wilde eigenlijk getroost worden – en een keer met kinderwagen en al huilend voor het trappetje in de ZARA stond, ben ik hiermee opgehouden. Deze trap was overigens de toegang naar de lift om bij de leuke en kinderafdeling te komen. Ik was terecht teleurgesteld. Maar kwam er tegelijkertijd dus ook wel achter – door deze verschillende momenten – dat koffie drinken of shoppen met een baby niet de juiste keuze is. En dat niemand hier gelukkig van zou worden. Met een huilbaby al helemaal niet.

In die eerste paar maanden van Kobe zijn leven heb ik het dus wel geprobeerd en zou ik op deze stelling YES hebben geantwoord. Nu is mijn reactie NO, ik vind het geen goed idee om je baby overal naartoe mee te nemen. Wel denk ik dat het meenemen van je baby naar verschillende gelegenheden je baby laat wennen aan verschillende omgevingen en (groepen) mensen. Een gezonde combinatie van oppas regelen om ergens heen te gaan en kritisch zijn op de plekken waar je je baby wel naartoe wilt meenemen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *