Zijn het twee appels uit dezelfde boom?

Volledig of nog niet, ik heb een gezin. Met twee volwassenen en twee kinderen. Heel af en toe denk ik dat, wanneer ik mezelf knijp, ik uit een prachtige droom wakker word. Dat ik plotseling weer vrijgezel en alleen ben en dit allemaal een soort wensdroom was. Maar gelukkig, hoe hard ik ook knijp, ik blijf met deze prachtige koters en lieve man samen. En hier mag ik blij mee zijn. Al vind ik dat je sowieso blij en gelukkig moet zijn of proberen te worden, ook al ben je niet samen met iemand en heb je geen kinderen. Maar dat even terzijde.

 
@Ayla Maagdenberg – www.aylamaagdenberg.nl

Nu weet ik vrijwel zeker dat beide van mijn kindjes van dezelfde vader komen, er is zeker geen melkboer aan te pas gekomen ;). Toch is het wel leuk om te zien dat kinderen zo van elkaar kunnen verschillen, maar je toch kunt zien dat het broer en zus zijn. De verschillen en overeenkomsten komen helder bovendrijven als je gaat vergelijken. Voor later leek het me enorm leuk om ze eens even onder de loep te nemen.

Uiterlijk

Ik zie het zelf dus helemaal niet zo goed, maar wanneer je naar baby foto’s gaat kijken zie je toch wel wat gelijkenissen in hun uiterlijk. Beide hebben ze een soort glad hoofdje, bollig, maar subtiel en gaaf. Ze hadden allebei berg op hun hoofd in hun eerste zeven maanden, wat een beetje rossig over kan komen. Wat echt bij allebei opvalt; ze hebben een open uitstraling en lijken door hun groot opengesperde ogen nieuwsgierig in alles en iedereen. Hun mondje verschilt wel. Kobe heeft een mondje met perfecte bovenkant, écht van die lipjes (van papa M.). Vicky daarentegen heeft een wat rondere en minder volle lippen, lijkend op die van mij. Kobe had – en heeft nog steeds – een bolle buik, Vicky haar buik is platter en begint nu nog net geen six-pack-achtige taferelen te vertonen 😉

Motorische ontwikkeling

Als ik dit blog een paar weken geleden had geschreven, had deze tekst er totaal niet zo uitgezien, maar qua beweging en motoriek zijn ze bijna hetzelfde. Kobe was door zijn nieuwsgierigheid en interesse erg schokkerig in zijn beweging. Alles wilde hij meekrijgen en elke interessante prikkel (persoon, dier of ding) die langskwam volgde hij van plek A naar B. Nog niet eens drie weken geleden had ik Vicky omschreven als extreem rustig en tevreden kleintje. Nu is zij vorige week door een sprong gegaan en dat is dan ook direct de boosdoener van haar huidige staat: nieuwsgierig en overprikkeld. Heb je haar op schoot of in je armen, dan is er geen spier in zijn lichaam die rustig blijft of is; ook hierin beginnen ze dus op elkaar te lijken. Kobe was daarentegen wel erg lui in het hele motorische gedeelte (kruipen, draaien etcetera), terwijl Vicky alle kanten op rolt en bijna al naar haar speeltjes toe wil kruipen.

Mentale ontwikkeling & intelligentie

Dit is nog best moeilijk te zeggen, aangezien Vicky pas zes maanden oud is en Kobe nog geen letter kan lezen. Wat ik wel merk is dat ze allebei een natuurlijke interesse hebben in boekjes, plaatjes, figuurtjes. Uit Vicky haar nieuwsgierigheid kan ik ook uitmaken dat ze in ieder geval ‘eager’ is ’to learn’. Hoe dit zich later zal uiten; geen idee. Ik heb het idee dat ze niet per se hoogbegaafd zijn of zo, maar dat ze door hun interesse en natuurlijke instinct om nieuwe dingen te leren, best op niveau zitten. Maar goed, dit kan de komende paar jaar nog volledig omslaan natuurlijk.

Karaktertje

Naast het feit dat ik hun karakter ook wel zou kunnen voorspellen aan de hand van die van M. en die van mezelf, zie ik natuurlijk ook al dat ze hun eigen aan het ontwikkelen zijn. Kobe is best wel een mannetje als het erop aankomt. Hij heeft het idee dat hij best weet wat hij wil in situaties en laat zich ook absoluut niet snel meeslepen met de mening van iemand anders. Op de crèche heb ik wel eens vanuit het raam, zonder dat hij me zag, waargenomen hoe hij zich in de groep begaf en dat was niet per se een solo-vlucht.

Ik ga proberen ze elk jaar op 31 maart met elkaar te vergelijken. Ik ben erg benieuwd hoe ze zich ontwikkelen en of ik échte grote ontwikkelingen tegenkom:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *