“Kinderen zijn voor mij de eerste prioriteit” – Interview met onze oppas.

In de rubriek ‘Mothers and others’ vandaag een interview met ons oppasmeisje.

1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Jessica en ik ben 20 jaar oud. Ik volg de opleiding pedagogisch medewerker niveau 4. Ik zit nu in mijn laatste jaar waardoor ik veel vrije tijd heb.

2. Wanneer ben je begonnen met oppaswerk?
Ik denk dat dit ongeveer een halfjaar geleden is dat ik dit echt als bijbaantje ben gaan doen. Hiervoor paste ik wel eens op mijn zusjes op (3 jaar en 2 maanden) maar dit deed ik uiteraard gewoon omdat het mijn zusjes zijn. Op een gegeven moment kwam ik via een oproep bij Carmen terecht en inmiddels heb ik al 2 extra adresjes erbij.

3. Hoeveel uur per week pas je ongeveer op?
Dit verschilt nogal. Sowieso zijn dit 5 uurtjes per week bij Carmen. Daar heb ik standaard tijden. Af en toe komt er nog eens een andere dag bij of een extra uurtje. Bij mijn andere adresje is dit onregelmatig en vaak verschillende tijden.

4. Welke dingen doe je met het kind/de kinderen als je oppast?
Ik doe wat het kind leuk vindt. Vaak vraag ik aan de kinderen wat ze willen doen of stel ik zelf voor om iets te doen. Denk hierbij aan spelen met de auto’s, boekjes lezen, de Tsjoe Tjoe Wa dansen (dit vindt Elia helemaal geweldig) of gewoon rustig aan tafel samen tekenen. Als het mooi weer is, vind ik het ook erg fijn om naar buiten te gaan.

5. Wat doe je als het kind/de kinderen slapen?
Als de kinderen slapen heb ik vaak tijd voor mezelf. Deze tijd gebruik ik om aan mijn studie te werken of om gewoon lekker Netflix te kijken. Af en toe wordt er wel eens gevraagd of ik iets in het huishouden wil doen maar dit komt zelden voor. En als dit wel het geval is doe ik het ook gewoon graag.

6. Wat vind je het leukst aan oppassen?
De interactie met de kinderen. Hoe vrolijker de kinderen, hoe leuker ik het vind. Het is heel fijn om de kinderen te zien lachen om de dingen die jij met ze doet.

7. En wat het minst leuk?
Vrij weinig. Ik doe het allemaal met plezier. Soms horen er ook dingen bij die niet leuk zijn zoals een driftbui of een baby die niet wil slapen of stoppen met huilen. Je weet dat dit kan gebeuren omdat het kinderen zijn.

8. Hoe ga je om met stressvolle momenten (iedereen huilt, de luier is doorgelekt en er valt een glas drinken om)?
Ten alle tijden is het heel belangrijk in zo’n situatie rustig te blijven. Als je gaat stressen merken de kinderen dat ook en dat maakt het vaak alleen nog maar lastiger. Ik denk dat ik eerst de een rustig probeer te krijgen en daarna degene met de doorgelekte luier ga verschonen. Als laatste zal ik het glas drinken opruimen want de kinderen zijn voor mij de eerste prioriteit.

9. Wat doe je als een kind echt vervelend wordt en niet wil luisteren?
Dit hangt er vanaf hoe de ouders dit zelf doen. Als ik dit van tevoren niet heb afgesproken geef ik een kind vaak drie waarschuwingen. Als het kind dan nog niet wil luisteren breng ik hem/haar naar een rustig plekje waar het even kan nadenken. Na 2/3 minuutjes ga ik terug en leg uit waarom ik dit heb gedaan.

10. Volg je altijd de aanwijzingen op die ouders je geven of ga je ook op je eigen gevoel af?
Vaak volg ik wel de aanwijzingen die de ouders geven ja. Op sommige momenten kan dit alleen niet en is het belangrijk dat je ook op je eigen gevoel kan en durft af te gaan.

11. Welke dingen vind jij fijn of belangrijk in de omgang met ouders?
Ik vind het heel fijn als ouders zich hun kindje aan mij toevertrouwen en me de vrijheid geven om dingen te ondernemen met de kinderen. Met Carmen heb ik een hele goeie band opgebouwd wat betreft de kinderen. Ze laat me vaak heel vrij in wat ik met ze doe en dat vind ik heel erg fijn. De communicatie is heel erg fijn en alles voelt ook heel vertrouwd.

12. Welke leeftijd vind je het leukst om op te passen en waarom?
De leeftijd van 1 – 5 jaar vind ik toch wel het leukste. Je ziet de kinderen groeien en je maakt ook grote stappen mee. Je kan de kinderen dingen leren en ze ook nieuwe dingen laten ontdekken.

13. Merk je verschillen tussen jongetjes en meisjes en, zo ja, welke?
Jaa tuurlijk. Meisjes hebben vaak hele andere interesses dan jongens. Jongens spelen liever met auto’s en bij meisjes ligt de interesse juist meer bij poppenjurkjes. Dit verschilt natuurlijk ook per kind maar zo ervaar ik het vaak wel.

14. Wat maakt jou een goede oppas?
Wat mij een goeie oppas maakt is dat ik altijd de prioriteit bij de kinderen leg. Ik ben er voor de kinderen om hun te vermaken en om voor hen te zorgen. Het kind staat bij mij centraal en ik probeer alles om een manier te doen zodat een kind zich ook veilig en vertrouwd bij mij voelt.

15. Waarom zijn Elia en Noël de leukste oppaskindjes ter wereld? 😉
Elia en Noël zijn de leukste oppaskindjes omdat het alle twee hele vrolijke kinderen zijn! Ik geniet ten alle tijden van ze zelfs als ze een huilbui of driftbui hebben.. Dit hoort er namelijk ook bij en met Elia kan ik er achteraf ook nog wel om lachen. Elia is een heel fijn kind omdat hij ook goed zichzelf kan vermaken als ik even wat meer aandacht moet besteden aan Noël. En wanneer Noël dan slaapt haal ik deze tijd weer dubbel en dwars in. Ik hoop dat ik nog lang hun oppasmeisje kan/mag zijn en ze groot kan zien worden!

Dankjewel voor je antwoorden Jessica!

Ik vind het grappig dat Jessica zelf zegt dat het belangrijk is om ten alle tijden rustig te blijven. Dat was voor mij ook een doorslaggevende factor toen we haar kozen als oppas: ze blijft altijd kalm. Ook wanneer ik de deur achter me dicht trek terwijl ze allebei aan het huilen zijn, weet ik dat zij het aankan. De andere doorslaggevende factor was dat zij direct veel aandacht had voor de jongens, in plaats van alleen voor ons (dat klinkt misschien logisch maar er zijn genoeg oppassers die niet eens vragen hoe de kinderen heten…). Verder vindt Elia haar ook leuk, en hij is echt niet de makkelijkste op dat punt. 

Ik ben denk ik best veeleisend als het op het aannemen van een oppas aankomt, maar ik ben superblij met Jessica en hoop dat zij nog heel lang op mijn zoons kan passen.

Benieuwd naar andere interviews? Klik op de foto’s hieronder om ze te lezen.

sophie interview. sarinah interview. hannah interview.
margie interview. melanie interview. kilian interview.
sanne interview. inbar interview. floor interview.
marly interview. annie interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *