
Ode aan de hydrofiele luier
Uitzetlijsten staan vol met dingen die je als moeder zou moeten hebben. Een deel ervan is onzin (vind ik tenminste), een ander deel is essentieel. Vandaag een ode aan de hydrofiele luier, een item dat ik absoluut onmisbaar vind. Samen met de draagzak staan deze doeken voor mij op nummer 1 van handige ontdekkingen voor een baby.
Toen ik voor het eerst van het bestaan van hydrofiele luiers hoorde (want zulke dingen weet je niet, totdat je zwanger bent), snapte ik het niet. Waarom zou ik er daar in hemelsnaam zoveel van moeten hebben? En waarom kon ik niet gewoon een ‘normale’ doek gebruiken?
Allereerst het verschil tussen een hydrofiele doek en een ‘normale’ doek: hydrofiele doeken (of luiers, hoe je ze ook noemen wilt) zijn superabsorberend. En absorberend wil je, neem dat maar van mij aan. Verder zijn ze ook nog heel dun en licht, dus makkelijk mee te nemen of ergens in te proppen (zoals in de la van mijn commode). En ze drogen ook nog heel snel, dus als je ze in de wasmachine doet kun je ze een uurtje later weer gebruiken.
Waarvoor gebruik je ze dan zoal? Voor alles. Noem een probleem in het leven, en ik noem je een manier waarop de hydrofiele luier hierbij kan helpen. Ze helpen je onder meer:
- Om de kwijl/ snot van je baby mee weg te vegen.
- Om de melk die je baby uitspuugt mee op te vangen. Hier zijn ook slabbetjes voor, maar geloof mij: een slabbetje is soms niet genoeg.
- Om, kortom, 24/7 over je schouder gedrapeerd te hebben zodat je kleren enigszins ongehavend uit de strijd komen.
- Om op het aankleedkussen te leggen voor het geval je baby poept en de poep overal zit. Dit ga je meemaken. Echt. Mark my words: Baby’s zijn echt viezerikken: hoe kleiner de baby, hoe viezer.
- Om waar dan ook op te leggen voordat je je baby erop legt. In de wieg of het ledikant, de box, op het speelkleed…
- Om je baby mee af te drogen als hij nat is. Een hydrofiele luier voelt fijn aan op zijn huidje en je kan er goed mee in de plooien komen. Baby’s zijn ook echt dikzakken met veel huidplooien waartussen je goed moet schoonmaken.
- Om je baby in te wikkelen zodat hij het niet koud krijgt na het douchen of als je bijvoorbeeld moet wachten bij het consultatiebureau.
- Om opgevouwen achter de nek van je baby te stoppen voor extra ondersteuning van zijn nekje wanneer hij nog klein is en in de draagzak gaat.
- Om over de zijkanten van de draagzak heen te vouwen zodat de baby daar op sabbelt in plaats van op de draagzak zelf.
- Om om je peuter heen te wikkelen zodat hij een soort XXL slab heeft wanneer hij bijvoorbeeld spaghetti met tomatensaus gaat eten.
- Om etensresten van je peuter mee af te vegen.
- Om hem tussen je baby en de stoel waar hij in zit in te proppen, als alternatieve (en goedkope!) verkleiner, zodat hij wat beter op zijn plek blijft (de baby dan hè).
- Om de tafel/het aanrecht/de kinderstoel mee schoon te vegen. Ok, hier zijn ook poetsdoekjes voor, maar je kan net zo goed de hydrofiele luier pakken die je toch al bij je hebt.
- Om het fietszitje/ de glijbaan/ wat dan ook buiten mee droog te maken als het heeft geregend.
- Om als luchtig dekentje te gebruiken (de XL variant dan, want er zijn dus ook XL en XXL hydrofiele doeken. Wat een helden.)
Weet jij nog iets waarvoor je een hydrofiele luier zou kunnen gebruiken? Of gebruik je ze juist helemaal niet? Laat het weten, ik ben benieuwd!
Hier zijn ze in elk geval in groten getale en in vele kleuren en maten aanwezig. En, laatste voordeel: hoe vaker je ze wast, hoe absorberender en soepeler ze worden! Win-win.
Ik heb trouwens ook nog nagedacht over een mogelijk nadeel van de hydrofiele luier, maar ik kon er geen 1 vinden. En om de prijs hoef je het ook niet te laten, ze kosten weinig en je hebt keuze uit allerlei leuke prints. Ja, ik ben fan.
Eindscore:
★ ★ ★ ★ ★