Stelling: het is oké om een kind van iemand anders te corrigeren

FREDERIEK
Hmm, ik zou het heel prettig vinden als er streng opgetreden wordt tegen Kobe, daar leert hij van. Verschillende meningen, regels en invloeden zijn goed voor zo’n kleine, daar geloof ik echt in. Zelf vind ik het wel lastig om boos te worden op een ander kind, zeker wanneer de ouder toekijkt. Dan voel ik me toch wel echt bekeken. Ook ga ik de confrontatie met andere ouders – ‘wat zeg jij nou tegen mijn kind?’ – graag uit de weg. Er zijn van die ouders die zelf de ruzie op beginnen te zoeken in zo’n situatie en daar houd ik al helemaal niet van.

Mijn tactiek is dan ook – al zie ik dat het andere kindje toch echt iets naars doet tegen mijn kleine – mijn focus op beide kinderen te richten, à la: “Jongens, slaan doen we hier niet.” Dat maakt de boodschap een stuk algemener, maar toch duidelijk. En daarnaast zal het ook echt wel zo zijn dat beide kinderen iets te maken hebben met de situatie. Kobe zal ook echt de andere jongen wel uitgedaagd hebben op een of andere manier. Bij kinderen van vriendinnen heb ik er geen moeite mee. Zeker niet nu blijkt dat ik het eens ben met een van mijn vriendinnetjes die een kind hebben (zie onderstaande…).

Dus ‘YES‘ op deze voor mij, ik vind het wel oké om een kind van iemand anders te corrigeren.

kind

CARMEN
Het hangt af van de situatie en de manier waarop, maar over het algemeen vind ik YES. Als ik een kind zich zie misdragen (en dan heb ik het niet over iets onschuldigs zoals een peuter die zijn boterham op de grond gooit, maar wel bijvoorbeeld over een kind dat een ander kind met opzet duwt), dan zeg ik er wat van. Ongeacht of de ouders/verzorgers in de buurt zijn en toekijken of niet. Dit geldt niet alleen wanneer dat betreffende kind mijn kind iets aandoet, maar ook wanneer hij dat bij bijvoorbeeld een ander (onbekend) kind zou doen. Zéker wanneer een kind oud genoeg is om te begrijpen wat ongewenst gedrag is, is het volgens mij alleen maar goed om hem daarop aan te spreken.

Overigens ben ik dan wel weer zo dat ik het Elia meestal zelf eerst laat ‘uitvechten’. Wordt hij geduwd, dan schiet ik hem niet gelijk te hulp, maar kijk ik eerst toe hoe hij het zelf oplost.

Andersom zou ik ook willen dat anderen Elia corrigeren als hij iets doet dat echt niet door de beugel kan. Opvoeden doen we samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *