40 is het nieuwe 41. #nooitmeerovertijd

Screen Shot 2017-09-27 at 09.47.14

In Frankrijk is een paar jaar geleden de regel doorgevoerd om zwangere vrouwen de uitgerekende datum van 41 weken door te geven. Dit om minder stress, minder spanning en toch een goede indicatie gegeven te hebben van de datum waarop zij hun kindje zouden verwachten. Ik ben tot 41 gekomen (lees hier mijn bevallingsverhaal), wat nog steeds onder het gemiddelde zit qua geboortemoment. De druk die je van omgeving, van andere zwangere vrouwen en vanuit je eigen mentale bol krijgt is gigantisch. Elke dag ontvang je na je uitgerekende datum wel zo’n 10 keer vragen rondom je buik; of de baby er nog inzit, hoe lang je denkt dat het nog gaat duren en of je de vorige keer ook overtijd was.

Ik zou bijna een petitie in Nederland willen starten met het voorstel om zwangeren te helpen die druk te verminderen. Wanneer het gemiddelde geboorte moment ‘overtijd’ is, vind ik dat niet meer de term ‘overtijd’ waard. De stress die het tijdens die laatste loodjes oplevert is te groot. Men die de standaard van 40 weken bepaalt, zit waarschijnlijk niet met zo’n overtollige buik en maakt dit mentaal niet mee.

20170827_151531163_iOS

Er zal uiteraard iets medisch aan deze 40 weken vastzitten. De reden dat voor 40 en niet voor 42 gekozen is heeft onder andere met de mogelijke verkalking van de placenta te maken. Maar blijft een baby zitten, dan bestaat er grote kans dat de placenta goed doorvoed is, de baby weinig stress ervaart en zich goed en veilig voelt in de buik. Hoe erg zou het dan zijn als de baby blijft zitten? Waarom wordt door zo’n 40 weken uitgerekende datum een beeld geschept bij de zwangere vrouw dat over deze datum heen gaan, de term ‘overtijd’, toch minder goed is?

Elke week bij Mom in Balance had (en heb) ik gesprekken met moeders die 38/39 weken zijn en toch hopen op die ene datum die ze van de verloskundige of gynaecoloog hebben meegekregen. Dit is een soortement van streefdatum. Compleet scheef omdat de exacte datum er best vaak na komt.

Dus:

Laten we de uitgerekende datum in Nederland 1 week verschuiven naar 41 weken om de zwangere vrouw wat rust te gunnen.

Natuurlijk een extra controle na de 40, laten we die niet skippen. En de hoeveelheid weken voor die uitgerekende datum waarin je medisch veilig kan/mag bevallen kun je dan op 4 zetten, in plaats van 3.

Hoe denk jij hierover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *