Stelling: als je een kind krijgt, wordt je wereld kleiner

CARMEN
Dit is echt zo’n stelling waarop ik het liefst NO had geantwoord, maar moet toegeven dat het – in elk geval in mijn beleving – toch echt zo is.

Ik denk dat het een illusie is dat je je oude leven precies zo kunt behouden zoals het was voordat je (een) kind(eren) had. Sommige mensen slagen er beter in dan anderen, en het is ook maar waar je zelf prioriteiten legt, maar dat er íets verandert is zeker. Vroeger, in het kinderloze tijdperk, zat ik gerust op een doordeweekse zomerdag tot ’s avonds laat op een terrasje. En de dag erna weer. En in het weekend ook. Of boekte ik spontaan een reis, al dan niet met een vriendin.

Zulke dingen kunnen nu niet meer. De spontaniteit is eraf. Natuurlijk ga ik nog op reis (met of zonder kind) en naar terrasjes, maar er gaat altijd een moment van planning (en soms ook onderhandelen) aan vooraf. Daarnaast merk ik ook dat ik er minder behoefte aan heb, en dat ik liever niet ver weg uit de buurt van Elia ben.

Je kunt je ook voornemen om je kind overal mee naartoe te nemen, ik ken mensen die dat doen. Zelf ben ik er niet zo’n voorstander van, sommige omgevingen zijn nou eenmaal niet zo kindvriendelijk, maar het is wel een manier om je wereld niet kleiner te laten worden. YES, mijn wereld is dus wel kleiner, en hoewel ik dat soms jammer vind, zou ik het ook niet anders doen als ik het opnieuw moest doen.

kleinewereld

FREDERIEK
Ook ik zou hier heel graag NO op hebben geantwoord. Maar het is nou eenmaal zo dat wanneer je kies om kinderen te krijgen, je automatisch je wereldje iets kleiner maakt. Op reis gaan met een kind is iets lastiger, uitstapjes maken kosten meer inspanning en het aanbod van het type uitstapje wordt kleiner. Naar feestjes, (avond)verjaardagen) en festivals gaan kán zeker weten nog. Alleen de energie die je ervoor nodig hebt om het allemaal in werking te zetten, maakt het allemaal iets minder spontaan. Inderdaad dus, wat Carmen hierboven ook al zegt.

Ik heb in principe genoeg mogelijkheden om toch nog mijn eigen leventje te leiden en mijn wereld nog enigszins groot te houden. Oppas, opa’s en oma’s worden allemaal redelijk ingezet om dit in werking te houden. Maar… het is ook niet oké als je elk weekend en elke avond weg wilt zijn van je kinderen. Je hebt niet voor niets kinderen gekregen en daar moet je je leven gewoon een klein beetje op aanpassen. Zij willen ook graag dat hun wereld groot en steeds groter wordt. En jij bent als ouder hier verantwoordelijk voor. Niet om hun in een klein wereldhokje van oppassen te stoppen, zodat jouw wereld groot kan blijven…

Dus mijn antwoord op deze stelling is YES. Je wereld wordt met kindjes iets kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *