6x Kraamcadeau’s die je wél wilt

Je bent bevallen en je wilt wat. Maar niet het zoveelste ‘Mijn eerste jaar’-invulboek of de honderdste romper in maat 50 die je baby na twee weken niet meer past. Bij Noël liep het zelfs zó de spuigaten uit (want: tweede zoon, zelfde seizoen, vriendinnen met zoons die nu een dochter verwachtten) dat ik alle kraamvisite expliciet verzocht géén kleertjes mee te nemen.

Maar wat dan wel?

Deze vijf kraamcadeaus wil je wél:

 • Gepersonaliseerde/zelfgemaakte cadeautjes.
  Een zelf ontworpen romper met de naam van je kindje erop, een boekje met de letters van zijn naam, bestek met zijn initialen erin gekerfd: gepersonaliseerd is leuk! Ook erg leuk zijn de namenslingers van KiddyColors, waarmee je ook gelijk een goed doel steunt.

  slabbetjes2

 • Nuttige cadeautjes.
  Een vriendin van me kwam langs en nam 12 pakken drinken mee. Nee, dit is geen grap en ik overdrijf ook niet. 12 pakken in een kartonnen doos. En ik was er zó blij mee. Elke keer zes trappen lopen met een baby in de draagzak terwijl je bekkenbodemspieren nog aan het bijkomen zijn is al een uitdaging op zich, en laat ik nou ook wel eens iets anders willen drinken dan water of thee. Wat ik zelf ook altijd (allebei de keren ;-)) fijn vond om te krijgen, is een cadeaukaart van de HEMA of Kruidvat.
 • Een luiertaart.
  Valt eigenlijk ook onder nuttige cadeautjes. Ik heb twee keer een zelfgemaakte luiertaart gekregen, eentje voor Elia en eentje voor Noël, en aangezien luiers toch altijd nodig zijn weet je zeker dat iemand er iets aan heeft.
  -Tip: vraag eerst even of de ouders een voorkeur hebben voor een bepaald merk luiers. Elia is bijvoorbeeld allergisch voor Pampers, dus het zou zonde zijn om een luiertaart vol Pampers te krijgen.
  -Tip #2: geef liever geen luiers in maat 1, daar zijn ze zo uit en die hebben ouders vaak zelf al ingeslagen. Maat 2 of 3 is beter, ook al past de baby daar nog niet in.

  luiertaart_olifant1

 • Cadeautjes in de vorm van hulp.
  Dit is geen fysiek cadeau, maar wel iets dat met name in de allereerste beginperiode enorm wordt gewaardeerd: hulp. Een middagje oppassen zodat de kersverse mama kan slapen, een keertje boodschappen doen en koken (of, beter nog, koken én de vriezer vullen met maaltijden), een was doen, stofzuigen. Dit is weliswaar wat tijdrovender dan even een knuffeltje in een cadeaupapiertje wikkelen, maar het zal zeker op prijs gesteld worden! Overigens kan ik me heel goed voorstellen dat je bij een kennis niet even de stofzuiger erbij gaat pakken, maar een goede vriendin zal er niet van opkijken.
 • Boekjes.
  En dan niet per se babyboekjes, maar ook kinderboekjes (voor in een later stadium) zijn leuk. Voor Elia kreeg ik De grote rode bus als kraamcadeau. Dat is officieel geloof ik pas vanaf 2 jaar, maar hij vond het al vanaf 6 maanden fascinerend! Benieuwd welke boekjes leuk zijn voor een kind van 1, 2 of 3 jaar? Lees hier wat Elia’s favorieten waren. Overigens is een boek voor mama zelf natuurlijk ook leuk, bijvoorbeeld een van deze opvoedkundige boeken.

  favo boekjes 2 jaar

 • Cadeautjes waar om gevraagd wordt.
  Door de kraamvrouwe zelf, die immers het beste weet waar zij op dat moment behoefte aan heeft. Dus, mocht je nog twijfelen: vraag het gewoon! En bereid je vast voor op het tillen van 12 liter sinaasappelsap…

*Bron foto luiertaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *