Lekkende borsten en andere (post)zwangerschapsongemakken

Zwanger zijn is (soms, voor sommige mensen) een feestje, maar deze (post)zwangerschapsongemakken zijn dat absoluut niet:

 • Misselijkheid. Wat mij betreft de allerergste der zwangerschapskwalen, en ik ben letterlijk élke dag nog blij dat ik het nu – tijdens mijn tweede zwangerschap – zoveel minder heb dan tijdens de eerste.
 • Lekkende borsten en natte plekken in elk shirtje. Dat, of een pak zoogcompressen per dag gebruiken.
 • Opgezette klieren. Ik weet niet of elke vrouw hier zo’n last van heeft of dat mijn klieren in mijn oksels gewoon niet normaal snel opzwellen, maar beide keren had ik er vrij veel last van. In het eerste trimester deden ze pijn als ik er alleen al naar keek, in het derde trimester leek het wel of ik een extra oksel erbij gekregen had…
 • Een onzuivere huid. Had ik bij mijn eerste zwangerschap veel meer last van dan bij de tweede.
  huid
 • Pijnlijke hechtingen. Zitten op een harde stoel was een crime, maar juist dát was nodig voor een spoedig herstel, aldus de gynaecoloog (en hij zal het wel weten).
 • Aambeien. Nog eentje in de categorie ‘pijnlijke onderkant’.
 • Vergeetachtigheid. Naar de supermarkt gaan om 2 dingen te kopen, en daar aangekomen niet meer weten welke dat zijn. Iets ergens neerleggen, naar een andere kamer lopen, teruglopen en vergeten waar het ook alweer lag. Jezelf buitensluiten. (Werk)afspraken vergeten, tot twee keer toe. Rekeningen niet of juist dubbel betalen.Been there, done that.
 • Jeuk. Heb ik bij beide zwangerschappen een korte periode lang heel veel gehad. En dan echt zo dat ik er niet door kon slapen of dat ik in een winkel liep en jas + trui uit moest doen om te krabben :’).
 • Zweten. Vooral in de nacht. En dan kletsnat wakker worden.
 • Een uitgelubberde buik / vet op plekken waar je geen vet wilt. Voor mij persoonlijk is vooral mijn buik een moeilijk gebied. Ik ben helemaal niet dik, nooit geweest ook, maar dat hangende vel daar doe je mij geen plezier mee.
 • Striae. Heb ik niet, maar kan me zo voorstellen dat dat ook niet top is.
 • Maagzuur. Mij eveneens onbekend, maar wat ik ervan hoor is het echt naar.
 • Rugpijn / buikpijn / bekkenpijn / hoofdpijn / alle andere soorten pijn die je als zwangere (of als net bevallen vrouw) soms ervaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *