Rapley: Waarom zou je (niet)?

rapley1

Rapley betekent kort gezegd het aanbieden van (grote) stukken eten aan je kind, in plaats van iets dat je pureert of fijn snijdt. Rapley kan al vanaf 6 maanden. Maar stikt de baby dan niet? Nee, de baby verslikt zich hooguit. Je moet natuurlijk wel je gezonde verstand gebruiken en geen pinda’s gaan aanbieden aan een baby zonder tanden.

Waarom zou je?

  • Het bevordert de mondmotoriek
  • Baby’s leren verschillende texturen kennen, wat de kans vergroot op betere eters in de toekomst
  • Het is leuk om je kind zelf actief eten te zien ontdekken, in plaats van passief zijn mond te openen voor de lepel

Waarom zou je niet?

  • Het is spannend (zeker in het begin)
  • Het kan frustrerend zijn voor het kind als het niet lukt
  • Alles wordt vies
  • Je moet meer eten weggooien dan wanneer je hem voert

rapley2

Hier spreekt een groot Rapley-liefhebber. Ik ben echter geen diehard Rapley‘er. In het begin vond ik het simpelweg te spannend om Elia een groot stuk van wat dan ook te geven, dus pureerde ik zijn eten (wel altijd vers, potjes komen er niet in hier). Toen hij wat ouder was, en ik wat ontspannender met hem aan tafel zat, begon ik hem stukken te geven.

Hele aardbeien, een hele geschilde appel, een stronkje broccoli, een hele paprika. Dit ging eigenlijk gelijk prima. Ik merk wel aan hem dat hij vrij gauw gefrustreerd raakt als hij honger heeft en het hem niet lukt om iets op te pakken of ergens een stuk vanaf te bijten. Daarom geef ik hem meestal sowieso ook iets waarvan ik zeker weet dat hij het kan, zoals aardappelpartjes. Hier eet hij dan wat van, en daarna kan hij zich vol goede moed storten op de doperwtjes. Ik vind het leuk om hem zo bezig te zien met zijn eten, en ben helemaal niet bang dat hij te weinig binnen krijgt. Hij stopt vanzelf wanneer hij genoeg heeft.

En daarna kunnen we stofzuigen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *