Stelling: een speen is voor luie ouders

Je kent ze wel, van die moeders die hun kinderen de hele dag met een speen in laten rondlopen, zelfs wanneer het kind in kwestie helemaal niet lastig is of ergens last van heeft. Zelf vind ik dit een sneu gezicht: zo’n dreumes / bijna-peuter die passief in de kinderwagen op zijn speen ligt te sabbelen. Bij een kleine baby is het anders vind ik, die hebben echt nog een hele grote zuigbehoefte en doen / kunnen verder ook weinig andere dingen met hun mondspieren.

Ik heb niks tegen een speen, sterker nog: ik zweer erbij als Elia midden in de nacht wakker wordt en aanstalten wil maken om het eens flink op een krijsen te gaan zetten. Maar ik zou hem nooit uit gemakzucht overdag ook de hele dag met een speen in laten rondlopen. Ten eerste heeft hij dat gewoon niet nodig, de speen voegt niks toe. Ten tweede belemmert de speen hem om te praten. Want dat doet hij het liefst veel en vind ik ook gezellig :-). Tegenwoordig (hij is nu bijna anderhalf) neem ik de speen ook niet meer mee als ik naar buiten ga. Hiervoor deed ik dat nog wel eens, bijvoorbeeld om een driftbui mee te sussen. Maar nu slaan we ons sla ik me daar dapper doorheen zonder speen.

Update: Elia gebruikt sinds hij ongeveer 2 jaar is geen speen meer, daar zijn we in 1 x cold turkey mee gestopt. Noël heeft te veel temperament voor de speen en moet er dus ook niks van hebben. Kobe heeft inmiddels ook geen speen meer, weet ik toevallig ;).

Dus YES eens: een speen is voor luie moeders.


Tja, die speen. Heilig voor sommige momenten (slapen) maar een zonde voor dat moment wanneer de baby zich prima voelt. Met Kobe heb ik er heel bewust voor gekozen om in ieder geval eerst te proberen hem gerust te stellen zonder speen. De eerste 6 maanden kon ik het helaas niet over mijn hart verkrijgen om hem de hele dag te laten krijsen. Terwijl met een speen hij én uitgeruster was en ik relaxter.

En zoveel schade doe je hem niet aan. Daarnaast hebben baby’s nog geen tanden, dus een overbeet kan het nog niet enorm veroorzaken. Kortom die speen zorgde voor een WIN op heel veel vlakken. Nu geef ik Kobe alleen ’s nachts nog een speen, omdat hij dat gewend is, niet omdat hij het nodig heeft.

Omdat ik TE LUI ben om een week door een niet-slaap-hel te gaan.

Sorry, maar ik vind het echt te sneu om zo’n peuter in de kinderwagen te zien – wakker en al. Ik denk ook dat het het praten vermindert.. Kobe kletst de oren van je hoofd… Al snap ik ook dat je er niet meer makkelijk van af komt.

Dus JA, een speen is voor luie moeders.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *