“How to talk to kids en dus met Kobe?”

Je zegt nee en je kind kijkt stralend terug.

Een brede glimlach als reactie op jouw strenge gezicht. Dat maakt het nog een stukje moeilijker om nee of niet doen standpunt vast te houden. Maar het schijnt dat je daar doorheen moet. Blijf consequent zeggen ze, blijf volhouden en zwicht niet. Want ouders die zwichten worden beetgenomen door hun kind. Kinderen zijn slimmer en manipulatiever dan je denkt. Ze hebben dat door. ‘Als ik maar lang genoeg probeer, mag ik het wel.’ Kleine secreten zijn het! ­čśë

Ik vind dat dus erg lastig en Kobe is een dondersteen. Maar goed, soms lukt het ons wel. Hij zit nu bijvoorbeeld al niet meer aan de plant en de stekkerdoos. Zo gaan wij thuis (meestal) te werk. Zal heus pedagogisch gezien niet altijd de juiste manier zijn. Maar dit werkt om het nee zeggen wat te ontwijken en om

  • AFSPRAAK. Je spreekt samen met je partner┬áaf wat je wel en niet goed vindt. Consequentie is belangrijk, maar nog veel belangrijker is dat het bij allebei bekend is wat wel en niet mag. En dus bij je┬ákind ook.
  • ONTWIJKEN. Je oefent wat manieren om het woord nee of zinnen met niet┬áte ontwijken want die zinnen en woorden pikken ze op en gaan ze tegen je gebruiken. Idee├źn:
    • Meneer print vindt het niet leuk als je aan zijn knoppen zit.” Als hij neigt naar de printer toe te kruipen.
    • AU” wanneer hij naar de hete verwarming of kachel gaat
  • UITLEG. Leg uit waar├│m iets niet mag. Is iets gevaarlijk, kan iets kapot, is iets bijvoorbeeld voor grote mensen of misschien kun je zeggen dat iets niet mag omdat jij zijn moeder bent. Maar geef hem iets om over na te denken. Geef hem wat uitleg. Hoe ouder je kind, hoe meer je natuurlijk een ‘waarom?’ terug zal krijgen.

Nog meer idee├źn om met zo’n ontdeugende jongen om te gaan? Idee├źn en suggesties zijn meer dan welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *